poniedziałek, 28 maja 2012

Cupcakes : babeczki waniliowo-cytrynowe

Cupcakes czyli mini porcja ciasta, w sam raz do popołudniowej herbatki :) Babeczki nie są tak szybkie w wykonaniu jak muffinki. Również pieczenie ich jest nieco dłuższe, jednak efekt moim zdaniem dużo, dużo lepszy.
Mocno waniliowe, wilgotne, mięciutkie ciasto, posmarowane nie za słodkim kremem cytrynowym, na bazie - uwaga-serka topionego :)  typu Hochland o smaku śmietankowym. Jest to rewelacyjny przepis, prosty i moim zdaniem całkiem efektowny. Taki kremik nadaje się do wielu ciast i babeczek, można dodać do niego olejek migdałowy, czy rumowy, w zależności od żądanego smaku.

Przepis powstał w oparciu a ucieraną babkę mojej Mamy :)

Składniki (24 sztuki):
5 jajek
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej

50 g serka topionego śmietankowego
50 g masła
3 łyżki cukru pudru
 skórka otarta z dużej cytryny

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy esencję waniliową. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w 170 stopniach ok 20 min ( sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są upieczone). Przygotowujemy krem: serek, cukier i masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy skórkę cytrynową i odstawiamy na ok 2 min do wystygnięcia. Następnie smarujemy babeczki kremem. Smacznego:)

czwartek, 24 maja 2012

Kruche babeczki z truskawkami lub kakaowo-kokosową masą


Kruche babeczki to przysmak jaki zawsze uważałam za bardzo pracochłonny i trudny w wykonaniu. Jednak zmieniłam zdanie gdy znalazłam odpowiedni przepis i opracowałam metodę wylepiania foremek.Teraz uważam, że każdy sobie z nimi poradzi i to całkiem szybko :)
Ciasto bardzo a to bardzo łatwe w wykonaniu tzn. wyrabiamy jak każde kruche- nie za długo, następnie do lodówki, a później bez problemy wałkujemy i wycinamy kształty. Co najważniejsze - nie ma problemów przy wyjmowaniu z foremek. Oczywiście smak również zadowala :)
Jeśli chodzi o truskawki, to jest to tylko propozycja podania. Można też przygotować je inaczej:


Takie gotowe, kruche babeczki można wypełnić kremem czekoladowym czy waniliowym i udekorować owocami. Bardzo dobrze sprawdzi się słodki serek, bita śmietana, powidła, toffi czy budyń. 
Kwestia inwencji :) 


Składniki:
370 g mąki pszennej
2 żółtka
200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

0,5 kg truskawek
 2 galaretki truskawkowe w proszku
ok litr wody

 lub:

100 g masła
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka w proszku
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
wiórki kokosowe do dekoracji

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać pozostała składniki i zagnieść ciasto (jak najszybciej, by nie rozgrzewać go dłońmi). Pozostawić na min. 1 godz. w lodówce. Wałkować na 0,5 cm, wykrajać kółka szklanką o średnicy troszkę większej niż średnica foremek. Wylepiać foremki ciastem lekko dociskając do ścianek (foremki natłuścić rozpuszczonym masłem lub margaryną). Nadmiar ciasta lekko ściąć nożykiem. Piec ok 15 min w 180 stopniach. 
Ostudzone babeczki wypełnić truskawkami i posmarować lekko stężałą galaretką ( galaretkę przygotować jak na opakowaniu, w ok 1 litrze wody).
Wersja czekoladowa: masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w garnuszku, pogotować 2 min i chwilę wystudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Masą wypełnić babeczki i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)


wtorek, 22 maja 2012

Przysmak dzieciństwa - czekoladowy blok

Ten przysmak najprawdopodobniej znają wszyscy. Najprostsza i najsłodsza wersja czekoladowego batonika. Pamiętam jak z siostrą wyjadałyśmy blok prosto z garnka :)
Słodka masa z mleka w proszku, a do niej co tylko chcesz : herbatniki, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, widziałam nawet wersję z piankami marshmallow :)
Dla mnie najlepszy jest z samymi herbatnikami.

Składniki:
200 g masła/margaryny
1 szklanka cukru
3 czubate łyżki kakao
1/4 szklanki wody
1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
200 g pokruszonych herbatników

W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, kakao i wodą, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy ok 3 min. Kiedy masa ostygnie miksujemy ją dodając po łyżce mleka w proszku. Następnie łyżką mieszamy całość z rozkruszonymi herbatnikami (dość szybko, ponieważ blok szybko stygnie) i wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia ( forma dowolna). Odstawiamy na ok 1,5 godziny. Smacznego:)

sobota, 19 maja 2012

Chrupiące udka kurczaka na ostro

Pikantny kurczak w równie pikantnej i chrupiącej panierce. 
Polecam wszystkim fanom fast foodów. Jest to na pewno dużo zdrowsza wersja i jednocześnie równie pyszna:)
Udka lub podudzia upiekłam bez tłuszczu i bez skóry, zamarynowałam je w przyprawach, a następnie obtoczyłam w ostrej panierce z rozkruszonych krakersów.  Można również użyć pokruszonych płatków kukurydzianych.

Składniki:
7 udek lub podudzi kurczaka
ok 50 g krakersów
pieprz cayenne
czosnek (przyprawa lub 2 ząbki posiekane)
sól
słodka papryka
jajko

Podudzia umyć, zdjąć skórę i natrzeć przyprawami (szczypta soli, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku /1 posiekany ząbek, szczypta pieprzu cayenne). Zostawić w chłodnym miejscu na ok 1 godzinę. Krakersy rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku/1 posiekany ząbek i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Podudzia maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w panierce z krakersów. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 35 min w ok 180 stopniach. Smacznego:)

piątek, 18 maja 2012

Tymiankowe gruszki zapiekane z boczkiem

Gruszki doprawione cytryną, tymiankiem i szczyptą imbiru, zapiekane z cienkimi plastrami boczku to połączenie według mnie idealne :)) 
Takie gruszki mogą pełnić funkcję przystawki zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Warto piec je tuż przed przybyciem gości, wówczas dom wypełni się smakowitym zapachem:))

Składniki :
2 gruszki
8 plasterków boczku
szczypta tymianku
szczypta imbiru
sok z połówki cytryny

Gruszki myjemy i obieramy, następnie kroimy na cztery części i usuwamy środek. Polewamy je obficie sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i imbirem. Następnie każdy kawałek gruszki owijamy plasterkiem boczku. Zapiekamy ok 20 min w 180 stopniach. Smacznego:)

Sorbet herbaciany z cytryną

 
Najprostszy i najłatwiejszy sorbet jaki kiedykolwiek robiłam, a jednocześnie pyszny i bardzo orzeźwiający.
W sam raz na upalne dni, które mam nadzieję niedługo nadejdą.
Dużą zaletą takiego deseru jest to, że wszystkie składniki zawsze są pod ręką.
W przeciwieństwie do tradycyjnych sorbetów, nie ma tu zmiksowanych owoców, jedynie herbata z cytryną  :) Można także zredukować cukier lub zastąpić go miodem czy słodzikiem. Polecam :)

Składniki:
600 ml wody
3 torebki herbaty ( może być nawet owocowa, zależy od upodobania, ja robiłam z herbaty cytrynowej)
sok z 1 dużej cytryny
4  łyżki cukru ( najlepiej brązowego)
opcjonalnie listek świeżej mięty

Wrzącą wodą zalać torebki z herbatą, dodać cukier i sok z cytryny ( oraz listek świeżej mięty). Wyjąć torebki ( i miętę) i przestudzić. Następnie zamrozić i co 1 godzinę zmiksować, lub mniej pracowita wersja- rozkruszyć widelcem. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Smacznego:)

środa, 16 maja 2012

Sałatka z kurczakiem i mango w słodko-pikantnym sosie balsamicznym


Sałatka z kawałkami kurczaka, z mango i czerwoną cebulką, w słodko-pikantnym sosie balsamicznym jest moim pomysłem na lekki obiad. Bardzo lubię takie sałatki porcjowane dla każdego osobno na talerzu. Jednak można ją równie dobrze wymieszać i podać w dużej szklanej salaterce :)
Owoc mango potrzebuje dobrego doprawienia. Słodki miód, ocet balsamiczny i ostry pieprz cayenne sprawdzi się w tej roli wyśmienicie. Polecam:)

Składniki (na 2 porcje):
1 pierś kurczaka
szczypta soli i pieprzu cayenne
2 łyżki soku z cytryny
1 dojrzałe mango
duża czerwona cebula
1/2 kapusty pekińskiej
 sos: 3 łyżki oliwy
       2 łyżki octu balsamicznego
       1 łyżka miodu
       sok z połowy cytryny (ok 2 łyżki)
       1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli i szczyptą pieprzu cayenne, polać 2 łyżkami soku z cytryny i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mango pokroić w kostkę, a cebulę w krążki, polać sosem ( składniki sosu wymieszać) i również odstawić na ok 1 godzinę.
Kapustę pekińską umyć, pokroić, posypać szczyptą soli i ułożyć na talerzach. Następnie podsmażyć kurczaka, odsączyć z tłuszczu i gdy ostygnie rozłożyć na warstwę kapusty. Na wierzch wyłożyć mango z cebulą polewając całym sosem. Można całość wymieszać. Smacznego:)

wtorek, 15 maja 2012

Drożdżowe rogaliki z powidłami



Pyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi to według mnie idealny pomysł na śniadanie. Szczególnie w weekendy, gdy można troszkę dłużej poleniuchować z filiżanką kawy.   
Są mięciutkie, dobre nawet na drugi dzień. Powidła można zastąpić kostką gorzkiej czekolady lub łyżeczką waniliowego budyniu. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki, można dodatkowo posypać rogaliki cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Jest to więc przepis bazowy do własnej interpretacji :)
Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia".

Składniki (ok 24 większe rogaliki):
1,5 litra mąki pszennej
50 g drożdży
150 g masła
500 ml ciepłego mleka
100 ml cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko+ 1 jajko do posmarowania
powidła śliwkowe

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok 15 min. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, resztę mleka, wanilię, sól, jajko i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Gotowe ciasto odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Następnie wyłożyć część ciasta na stolnicę i wałkować na kształt koła. Pociąć nożem wzdłuż średnic, aby powstały trójkąty. Na każdy trójkąt kłaść łyżeczkę powideł i zwijać na kształt rogala, pamiętając by "czubek" trójkąta został zawinięty pod spód ( by nie rozłożyły się w czasie pieczenia). Gotowe rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 200 stopniach ok 10-15 min. Smacznego:)


poniedziałek, 14 maja 2012

Ciastka żurawinowo-waniliowe

  Pierwszy wpis na moim nowym blogu zasługuje na specjalne traktowanie :)) Zamieszczam więc wyjątkowy przepis na najlepsze ciasteczka żurawinowo-waniliowe, które są obecnie moim kulinarnym numerem jeden.
Pyszne, kruchutkie, wyjątkowo waniliowe ze słodziutką i zdrową, suszoną żurawiną. Dodatkowo są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasto jedynie miksujemy zwykłym mikserem. Nie trzeba również wałkować ani wycinać kształtów. Pieką się szybko, a w całym domu cudnie pachnie wanilią. Polecam.

Składniki:
2 szklanki maki pszennej
1 budyń waniliowy ( proszek, ok 35-40 g)
szklanka suszonej żurawiny
190 g masła
1 jajko + 1 żółtko
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i żółtko, następnie stopniowo dodawać mąką z proszkiem do pieczenia i budyń (proszek). Ucierać powoli, aż składniki się połączą. Pod koniec dodać żurawinę. Wyjąć ciasto na stolnicę, zlepić szybko w całość i uformować wałek. Zawinąć w folię i schować do zamrażarki na ok godzinę, pilnując by ciasto nie zamarzło. Następnie kroić na krążki grubości ok 0,5 cm i piec w ok 180 stopniach do zrumienienia ( ok 15-20 min). Smacznego:)