poniedziałek, 17 grudnia 2012

Brownies z orzechami laskowymi


Jeszcze tak nie dawno nie byłam fanką brownies, jednak ten przepis wyjątkowo mi posmakował. Mocno czekoladowe, gęste ciasto z dużą ilością zmielonych orzechów laskowych. Jeśli ktoś lubi nutellę to ciasto dla niego :).
Brownies nie jest świąteczne, jednak nawet w świątecznej gorączce, ciągłym sprzątaniu, ganianiu po sklepach warto zrobić sobie chwilę przerwy i zjeść coś dobrego :)
Przepis z książki "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"

Składniki:
180 g czekolady deserowej lub gorzkiej
100 g masła
2 duże jajka
1 niecała szklanka cukru
3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem, dodać sól, rozpuszczoną ( i nieco przestudzoną) czekoladę, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać orzechy laskowe i  wymieszać. Piec w kwadratowej formie o boku 20 cm w 180 stopniach ok 25 min. Ciasto ma być wilgotne.
Kiedy wystygnie pokroić na kwadraty. Smacznego:)



wtorek, 11 grudnia 2012

Francuskie cynamonowe ciasteczka





Pyszne i bardzo szybkie do wykonania ciastka, dla niespodziewanych gości lub w nagłej potrzebie słodkości :) Wystarczy mieć w domu ciasto francuskie, cynamon i cukier. Najlepsze jeszcze ciepłe.

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
ok 2 łyżeczki cukru
ok 1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto francuskie ( w kształcie prostokąta) smarujemy zimną wodą i posypujemy równomiernie cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie krótsze boki składamy symetrycznie do środka i ponownie smarujemy wodą i posypujemy cynamonowym cukrem i składamy symetrycznie. Po trzykrotnym złożeniu kroimy paski na grubość 0,5 cm, kładziemy płasko na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem lub wodą i posypujemy cynamonowym cukrem. Pieczemy ok 7min w 200 stopniach. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany. Ciastka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Smacznego:)

Bardzo dziękuję Pepini za wyróżnienie Liebster Award :) A o to moje odpowiedzi na pytania : 
  1. Owoce czy warzywa? - Owoce na deser, warzywa do obiadu
  2. Dla kogo najczęściej przyrządzasz swoje potrawy? - dla mojego męża
  3. Twoje popisowe danie to... - na obiad makaron z kurczakiem i warzywami
  4. Słodkie deserki czy słone przekąski??- słodki deser
  5. Ulubiona bożonarodzeniowa potrawa to.. - barszczyk z uszkami
  6. Nie ma pizzy bez.. - sera :)
  7. Film który Twoim zdaniem jest warty obejrzenia to.. - jest ich wiele, jestem kinomaniakiem
  8. Jaki kraj chciałabyś/chciałbyś zwiedzić? - mało jest miejsc jakich bym nie chciała odwiedzić
  9. Jakiej muzyki słuchasz? - zależy od nastroju
  10. Skąd czerpiesz najczęściej kulinarne inspiracje? - najczęściej po prostu na coś mam ochotę :)
  11. Wolisz psy czy koty? - psy
Nie będę nominować, ponieważ już nominowałam. Dziękuję jeszcze raz :)))

wtorek, 4 grudnia 2012

Bożonarodzeniowe gwiazdki


Bożonarodzeniowe gwiazdki to propozycja na świąteczne, a nie piernikowe, ciasteczka :)
Kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z cytrynowym lukrem. Można je udekorować według uznania i nadać im jeszcze więcej świątecznego wyrazu.
Ciasto pieczemy bez proszku do pieczenia, jest dość twarde i nie tak łatwe do wałkowania, a ciastka wymagają przynajmniej jednego dnia leżakowania w szczelnym pojemniku, jednak efekt - moim zdaniem rewelacja :) Polecam :)

Przepis z książki "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata na każdą okazję"

Składniki ( ok 30 ciasteczek):
3 szklanki mąki pszennej
1/8 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/4 szklanki cukru waniliowego
100 g masła
3 żółta i 1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej ( opcjonalnie)
3 łyżki powideł śliwkowych
lukier cytrynowy

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i żółtka ( oraz esencję waniliową) zagnieść kruche ciasto- jeśli będzie to trudne dodać 2 łyżki zimnej wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto kawałkami wałkować na ok 3 milimetry, wycinać duże i mniejsze gwiazdki. Piec ok 6 do 8 min. Gotowe ciastka "sklejać" powidłami ( na większą gwiazdkę nakładać mniejszą). Na koniec polukrować. Gwiazdki początkowo są dość twarde, dlatego należy je przechowywać przynajmniej jeden dzień w szczelnym pudełku. Smacznego:)