czwartek, 28 lutego 2013

Drożdżowe bułeczki z masą kakaową i waniliowym lukrem

Drożdżowe bułeczki z masą kakaową i waniliowym lukrem.
Pyszne, w sam raz do porannej kawusi, którą ostatnio chyba nadużywam, ale.... co robić.... taka pogoda, że aby tylko spać pod ciepłym kocykiem :)
Pierwszy raz upiekłam bułeczki w foremkach do muffinek i przyznaję, że pomysł rewelacyjny. Polecam:)

Składniki:
25 g drożdży +1 łyżeczka cukru
75 g masła/margaryny
200 ml mleka
700 ml mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
50 ml cukru
łyżka cukru waniliowego lub waniliowej esencji
nadzienie: 50 g masła/margaryny + 4 łyżki cukru pudru+1 czubata łyżka kakao
lukier waniliowy ( utrzeć lukier z cukru i wody z dodatkiem esencji waniliowej)

Drożdże wymieszać w miseczce z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski dodać cukier i drożdże. Podgrzać mleko i rozpuścić masło. Kiedy drożdże w misce zaczną się "ruszać", dodać jajko, sól i mleko, a następne zagnieść ciasto, stopniowo dodając masło. Odstawić ciasto do wyrościęcia.
Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, rozsmarować na nim nadzienie kakaowe ( masło utrzeć z cukrem i kakao), zwinąć w roladę i kroić na 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek włożyć na płasko do foremki na muffinki  (piekłam w foremkach silikonowych, być może w innych trzeba je wysmarować masłem, albo włożyć papilotkę) i zostawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Można bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, przed pieczeniem.
Piec w 170 stopniach ok 15-20 min, w zależności od piekarnika. Po wystudzeniu polukrować. Smacznego:)
 
 

wtorek, 12 lutego 2013

Kajmakowo-orzechowy snickers

Miodowe ciasto przełożone masą kajmakową z chrupiącymi, karmelowymi orzechami. Bardzo słodkie ciasto na wielki apetyt.
Snickers jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jednak "leżakowania" minimum dwóch dni. Polecam :)

Składniki:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 zółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
16 g cukru waniliowego

2 puszki mleka skondensowanego słodzonego( wykorzystamy jedną i pół puszki)

20 dag posiekanych orzechów włoskich
125 g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu

Puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować ok 2 godziny w dużym garnku, pod przykryciem. Wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać resztę składników (posiekaną margarynę, cukier, jajka i żółtka, cukier waniliowy, miód, sodę oczyszczoną, mleko) i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, piec w jednakowych formach ( 20x30cm) bez rancika, w 160 stopniach ok 25 min. Kiedy wstawimy drugi placek do piekarnika przygotować warstwę orzechową ( orzechy, miód, cukier, margarynę zagotować w garnku i gotować ok 1 min. ), wystudzić. Następnie tuż przed włożeniem trzeciej warstwy do piekarnika delikatnie rozsmarować na niej warstwę orzechową.
Blaty ciasta przełożyć masą kajmakową, na wierzchu powinno być ciasto z orzechami. Przechowywać najlepiej w szczelnym pudełku ok 2 dni przed podaniem.
Smacznego:)