poniedziałek, 13 maja 2013

Waniliowe ciasto z borówkami

Waniliowe ciasto z borówkami.
Pyszne, ucierane ciasto z borówkami amerykańskimi na oleju z pestek winogron Oleofarm. Można je zrobić również z jagodami czy innymi ulubionymi owocami leśnymi. Nie jest za słodkie, więc łasuchy takie jak ja mogą posypać je dodatkowo po upieczeniu cukrem pudrem. Jeśli jednak ktoś woli wersję zdrowszą można zastąpić cukier słodzikiem czy stewią.
U mnie ciasto znikło jednego dnia :) Polecam:)



Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16g)
1/2 szklanki oleju 
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru ( słodzika lub stewii)
1/2 szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców leśnych

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Na koniec dodać wanilię. Masę wylać do formy (20x20) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsypać owoce. Piec w 170 stopniach ok 40 min ( zależy od piekarnika). Smacznego:)


wtorek, 7 maja 2013

Chrupiące gofry i karmelizowane banany

Bardzo długo szukałam przepisu na naprawdę chrupiące gofry, o maślanym smaku, takie jakie kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Jak byłam mała razem z mamą i siostrą robiłyśmy takie gofry, jednak przepis się gdzieś zgubił a i gofrownica już nie taka. Jednak po raz kolejny zaskoczyły mnie mile przepisy z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia". Gofry są pyszne, a co najważniejsze - nie miękną nawet jak już wystygną, przepis jest bardzo łatwy, nie trzeba nawet wyciągać miksera :)
Gofry można podawać z ulubionymi składnikami np. u mnie dziś są z domową marmoladką pomarańczową oraz z karmelizowanymi bananami.
Polecam:)




Składniki ( 9 sztuk):
125 g masła
200 ml mleka
200 ml zimnej wody
400 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Rozpuścić masło w garnuszku. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, mleko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie rózgą lub drewnianą łyżką. Następnie dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszać. Gofrownicę należy dobrze rozgrzać i posmarować odrobiną oleju. Po upieczeniu gofry najlepiej studzić na kratce do pieczenia by dobrze odparowały. Smacznego:)

 Karmelizowane banany:
2 banany ( najlepiej twarde)
8 łyżek cukru
sok z 1 pomarańczy  ( ok 80 ml)

Cukier wsypać do rondelka, dodać 3 łyżki soku z pomarańczy i gotować aż zacznie brązowieć, nie mieszać ! najlepiej lekko i ostrożnie ruszać garnuszkiem by brązowiał równomiernie. Dodać resztę soku i gotować, aż będzie "ciągnisty", na koniec dodać banany i gotować jeszcze ok 1 min. Jeść najlepiej po ostudzeniu :) Smacznego:)


sobota, 4 maja 2013

Czekokubki Nigelli

Czekokubki Nigelli czyli bardzo bardzo bardzo czekoladowy deser :)
Nie sądziłam, że na moim blogu pojawią się w maju przepisy, które klasyfikuję jako "na pocieszenie". Miały tu już gościć same ciasta z owocami i wiosenne sałatki. Jednak tak paskudna pogoda w majowy weekend sprawiła, że mam ochotę po prostu za jeść to czymś słodkim. A nic tak mi nie poprawia humoru jak mega dawka czekolady:)
Czekokubki, babeczki niemal całe ze stopionej czekolady, z płynnym środkiem, można bardzo szybko i łatwo przygotować, piec 10 min i jeść jeszcze ciepłe. Nie jest to deser efektowny pod względem wyglądu, chyba nie podałabym go podczas przyjęcia. Jednak jeśli chcemy szybko zjeść coś pysznego jest to najlepszy pomysł. Polecam:)


Składniki (na 4 duże porcje):
350 g czekolady dobrej jakości
50 g miękkiego masła
50 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, szczyptę soli, wanilię oraz mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Rozłożyć masę do 4 kokilek ( wysmarowanych masłem). Piec ok 10-15 min w 170 stopniach z termoobiegiem. Babeczki mają być przypieczone z wierzchu i płynne w środku. Jeszcze gorące wyłożyć do miseczek czy talerzyków. Smacznego:)