wtorek, 18 czerwca 2013

Deser z truskawkami

Bardzo prosty w wykonaniu, a za razem pyszny deser z truskawkami. 
Bita śmietana, prażone migdały i  truskawki z octem balsamicznym. Dodatkowego smaczku nadaje odrobina oleju z orzechów włoskich, który ma charakterystyczny dymny, lekko karmelowy smak. Jest to dobry sposób na przemycenie troszkę zdrowia do słodkości.  Polecam:)


Składniki ( ok 5 porcji):
1 kg truskawek
250 ml śmietany 36 %
2 łyżki octu balsamicznego
cukier puder - ok 3 łyżki
prażone migdały
2 łyżki oleju z orzechów włoskich, u mnie Oleofarm

Truskawki umyć, pokroić i wymieszać z 1 lub 2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek), dodać 2 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki oleju z orzechów włoskich. Odstawić do lodówki na pół godziny. Garść migdałów uprażyć i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru. W pucharkach na przemian kłaść łyżkę truskawek, odrobinę migdałów i łyżkę śmietany. Smacznego:)

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sernik z mascarpone na kardamonowym spodzie

Kolejna próba upieczenia sernika w kąpieli wodnej utwierdziła mnie w przekonaniu, że naprawdę warto się pokusić o taką metodę pieczenia :)))
 Sernik wyszedł lekki, jaśniutki, a spód z pokruszonych, uprzednio upieczonych przeze mnie, kardamonowych ciasteczek smakował mi dużo bardziej niż wcześniejszy z ciastek kupionych. Polecam :)


Składniki:
500 g sera półtłustego, zmielonego
500 g serka mascarpone
4 białka
2 budynie śmietankowe (w proszku)
zapach śmietankowy do ciast
220 g cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g ciastek +150 g masła
 

Ciastka kardamonowe
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
250 g masła/margaryn
 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kardamonu
2 łyżki śmietany 18 %


Ciastka: Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Następnie wałkujemy ciasto porcjami na ok 3 mm i wycinamy szklanką lub foremką okrągłe kształty. Pieczemy ok 30 min w 170 stopniach

Sernik:
250 g ciastek pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem, a następnie masę ugnieść na dnie tortownicy i wstawić do lodówki na pół godziny.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmielony ser oraz serek mascarpone miksować dodając kremówkę, budynie, zapach śmietankowy i białka. Wylać masę na schłodzony spód. Piec pod przykryciem (papierem do pieczenia) w 150 stopniach ok półtorej godziny w kąpieli wodnej (tortownicę owinąć od spodu i po bokach dwiema warstwami foli aluminiowej i wstawić do większej brytfanki lub formy do pieczenia. Do brytfanki wlać wrzątek do 1/2 wysokości tortownicy i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na dwie godziny. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego:)

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Czekokubek z kawową nutą

Kolejna odsłona przepisu na deser, który jest obecnie moim ulubionym czekoladowym przysmakiem. Zamieszczałam już słodką wersję Nigelli. Tym razem proponuję wersję moją : mniej słodką, bardziej czekoladową i z odrobiną kawy. Deser można podawać i na ciepło i na zimno. 
Najlepsze jest oczywiście płynne wnętrze :) Polecam :)


Składniki ( na 2 porcje):
200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
25 g masła ( plus troszkę do wysmarowania kokilek)
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszcalnej
2 jajka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miksera wrzucić miękkie masło i miksować z cukrem pudrem, następnie dodać jajka, kawę, mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Wlać masę do dwóch, dokładnie wysmarowanych kokilek. Piec 13 min w 150 stopniach z termoobiegiem ( czas pieczenia trzeba dostosować do swojego piekarnika). Smacznego :)

niedziela, 2 czerwca 2013

Waniliowy sernik z lemon curd

Od bardzo dawna miałam ochotę upiec sernik w kąpieli wodnej, na spodzie z ciasteczek wzorem Nigelli, z warstwą lemon curd (kremem cytrynowym) na wierzchu, jednak wydawało mi się to trudne i okazało się ....
 że było to trudne :) 
Warto jednak się trochę pomęczyć, ponieważ sernik wychodzi pyszny, lekko kremowy, delikatny, a lemon curd - dla mnie rewelacja. Jedynie co do spodu z ciasteczek nie jestem przekonana, następny raz upiekę po prostu sernik bez spodu. Naprawdę polecam :)



Składniki:
1 kg sera półtłustego, najlepiej samemu zmielić
4 białka ( same białka ! z żółtek warto zaplanować pieczenie kruchych ciastek)
2 budynie waniliowe bez cukru (w proszku)
220 g cukru pudru
zapach waniliowy lub łyżka waniliowej esencji
400 ml śmietany kremówki 30%

lemon curd:
150 ml soku z cytryny
3 jajka
100 g masła
skórka otarta z 1 dużej cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g cukru ( jeśli wolimy bardziej słodki niż kwaśny krem to lepiej dodać nawet 200 g cukru)

spód:
250 g herbatników
150 g masła
2 łyżki kakao

Herbatniki drobno pokruszyć , dodać kakao i rozpuszczone masło. Następnie ugnieść je na dnie tortownicy i wstawić do lodówki na pół godziny.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmielony ser miksować dodając kremówkę, budynie, zapach waniliowy i białka. Wylać masę na schłodzony spód. Tortownicę owinąć od spodu i po bokach dwiema warstwami foli aluminiowej i wstawić do większej brytfanki lub formy do pieczenia. Do brytfanki wlać wrzątek do 1/2 wysokości tortownicy i ostrożnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec ok półtorej godziny . Jeśli chcemy by sernik miał biały kolor należy przykryć wierzch papierem do pieczenia uważając by papier nie dotykał wody. Po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na dwie godziny.
Lemon curd najlepiej przygotować w garnku o grubym dnie. Do garnka włożyć wszystkie składniki ( jajka roztrzepane) i mieszać do zagotowania. Gotować ciągle mieszając aż troszkę zgęstnieje ok 2 min. Jeśli krem nie jest gładki możemy przecedzić go przez sito.
Na gotowy sernik wyłożyć lemon curd i całość włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego:)