wtorek, 27 sierpnia 2013

Magdalenki

Znalazłam w kuchni zapomniane foremki do magdalenek, małych, francuskich ciasteczek o kształcie muszelki i niemal od razu przystąpiłam do wypieków :) Pierwsza partia była pyszna i zniknęła zanim wzięłam aparat do ręki. Dziś upiekłam je drugi raz i.... przedobrzyłam.
 Dodałam za dużo soku z cytryny, zamiast samej skórki i nie są już tak pyszne. Ale przynajmniej zrobiłam zdjęcie :))))) 
Podaję przepis na idealne proporcje i na przyszłość muszę pamiętać : nic w nim nie zmieniać ! :))) Polecam :)



*przepis z "Encyklopedia wypieków i pieczenia", miary są w mililitrach 

Składniki ( ok 25 ciasteczek):
2 jajka
2 żółtka
125 ml cukru
100 ml mąki pszennej
50 ml mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła/margaryny
skórka z połowy cytryny
odrobina wanilii w proszku lub cukier waniliowy (ok 16 g)
cukier puder do posypania

Foremki do magdalenek posmarować tłuszczem. Rozpuścić masło/margarynę i ostudzić. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Dodać stopiony tłuszcz. Foremki wypełniać masą do 2/3 wysokości. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 15 min w 190 stopniach. Po upieczeniu chwilę ostudzić i wyjąć z foremek. Posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

środa, 7 sierpnia 2013

Lemon curd nr 2

Lemon curd to niezwykłe cytrynowe "masełko", które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Bardzo lubię cytrynę i wszelkie gorzkie i kwaśne smaki, jednak kilka osób mówiło mi, że lepszy byłby dla nich lemon curd w bardziej słodkim i kremowym wydaniu. Dlatego podaję przepis nr 2, zainspirowany wieloma innymi przepisami i dopasowany do konieczności zużycia 4 żółtek pozostałych po serniku :) :) Lekko kwaśny, maślany i idealnie gładki. Polecam:)

Składniki:
4 żółtka
1 jajko
2 duże cytryny
200 g cukru pudru
100 g masła
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jajka ubić w rondelku  z sokiem i skórką z obu cytryn, dodać cukier, masło i mąkę ziemniaczaną. Całość gotować na małym ogniu ciągle mieszają. Po doprowadzeniu do wrzenia całość przecedzić przez gęste sito. Przechowywać w lodówce. Smacznego:)

 A oto serniczek z lemon curdem nr 2 :



Ciasteczka Lenki

Te proste, kolorowe ciasteczka upiekłam specjalnie dla pewnej rezolutnej czterolatki :) 
Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu jedzenia dla małych dzieci, więc tym bardziej się cieszyłam, że ciasteczka  smakowały. Kolorowe cukierki w stylu m&m's sprawdziły się idealnie, zachowały kształt i kolor, a jednocześnie miały miękkie, czekoladowe wnętrze. Polecam:)

Składniki (ok 30 ciasteczek):
350 g mąki pszennej
150 g masła
120 g cukru 
16 g cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
opakowanie czekoladowych, kolorowych cukierków

Masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, skórkę z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto porcjować na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia )  łyżką/łyżką do lodów/ręcznie w niewielkie kulki, a następnie lekko je rozpłaszczyć i udekorować cukierkami. Ciastka układać w odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia urosną. Piec w 180 stopniach ok 25 min. Smacznego:)