środa, 30 października 2013

Zapraszam po darmowe cukierki imbirowe :)

Zapraszam na promocje nowego smaku cukierków Verbena Imbir.
 Każdy kto kliknie na banerek na początku strony i wypełni ankietę dostanie za darmo dwie paczuszki cukierków. Polecam :)
A już niebawem - przepisy na imbirowe przetwory, jeden sprawdzony a jeden eksperymentalny :) 


piątek, 18 października 2013

Muffinki a'la Anna Olson

Jakiś czas temu oglądałam program Anny Olson "Na słodko" i jak zwykle rozbudziło to mój apetyt na słodkości. Gospodyni programu przygotowywała wypieki z wanilią m.in. waniliowe muffinki z dżemem, które nazwała pieczonymi pączkami. Uwielbiam pączki jeść, a niekoniecznie je smażyć, więc przepis odnotowałam i już wczoraj wypróbowałam.
Ciasto godne polecenia, może stanowić bazę do wszelkich muffinkowych wypieków.
 Nadzienie możemy dobrać do własnych upodobań. Ja zrobiłam z truskawkowym dżemem. 
Polecam:)


Składniki:
1 i pół szklanki mleka
2 jajka
2/3 szklanki oleju roślinnego ( troszkę więcej niż pół szklanki)
1 laska wanilii - opcjonalnie

1 i pół szklanki cukru
3 i pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cynamonu
 
dżem
ok 100 g rozpuszczonego masła
pół szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu lekko ubić jajka, dodać olej i mleko ( mocno waniliowy smak uzyskamy podgrzewając mleko z ziarenkami i przekrojoną laską wanilii, którą następnie usuwamy i schładzamy mleko). Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy kilkoma ruchami łyżki, tak by ciasto nie było zbyt gładkie. Następnie wypełniamy formy na muffinki : łyżka ciasta, łyżeczka dżemu i łyżka ciasta na wierzch. Pieczemy na złoty kolor ( u mnie 20 min w 150 stopniach, ale mój piekarnik piecze jak szalony ostatnio). 
Wystudzone muffinki smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy wierzch w cukrze z cynamonem. Smacznego:)

poniedziałek, 7 października 2013

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Przyszła jesień i... pierwsze przeziębienie. Mimo wszystko nadal uważam, że to najfajniejsza pora roku :)
Drożdżowe rogaliki z czekoladą to sprawdzony przepis, ze starej i mocno już sfatygowanej książeczki z przepisami "Smakowite domowe ciasta".
 Rogaliki najbardziej lubię w wersji mało słodkiej, z gorzką lub deserową czekoladą, lekko oprószone cukrem pudrem. Jednak równie dobrze można je nadziać dżemem, budyniem czy świeżymi owocami.
Polecam :)


Składniki :
50 dag mąki pszennej
250 g margaryny
1 jako i 1 żółtko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
6 dag drożdży +1 łyżeczka cukru
szczypta soli
ok 120 g gorzkiej czekolady lub innego nadzienia
cukier puder do posypania

Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 min. Na stolnicę przesiać mąkę, posiekaną margarynę, jajko, żółtko, cukier waniliowy, szczyptę soli, śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto. Kawałki ciasta rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdy trójką nałożyć nadzienie i zwinąć w rogalik. Piec ok 10-15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.