poniedziałek, 27 stycznia 2014

Pierogi z serem, kaszą manną i wanilią

Dziś chciałam utrwalić przepis na pierogi, jakie ostatnio bardzo mi posmakowały. Wersja na słodko. Jeśli ktoś lubi wyraźnie słodki smak można polać je odrobiną słodzonej śmietanki, choć dla mnie i bez tego są pyszne. Nie podaję przepisu na ciasto na pierogi, ponieważ każdy robi je jak lubi. Ja, tak jak moja mama, dodaję do mąki jedno jajko i zarabiam z ciepłą wodą. Podana ilość farszu wystarczy na pół kilograma mąki.
 Ser, kasza manna i cukier waniliowy:) Polecam :)


Składniki:
0,5 kg sera półtłustego
0,5 szklanki kaszy mannej ( surowej)
2 żółtka
2 lub 3 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Ser rozdrobnić w misce widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Bardzo proste :)

czwartek, 16 stycznia 2014

Różane serca

Pyszne, kruchutkie ciasteczka z różanym dżemem, a do tego wyglądają tak uroczo :) Wykonane telefonem zdjęcia nie do końca oddają ich ładny wygląd, ale może kiedyś uda mi się zrobić lepsze.
Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Smaczne wypieki domowe" z 1982 roku. Ciasto nie zawiera cukru. Jedyna słodycz pochodzi z dżemu i cukru pudru, jakim posypujemy je po upieczeniu. Polecam :)



Składniki ( ok 40 ciastek):
300 g mąki pszennej
150 g masła
2 jajka
30 ml śmietany kwaśnej ( 1 duża łyżka)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g dżemu lub marmolady różanej

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki. Ciasto wałkować na ok 0,3 cm i wykrajać kształty serc i serc z okienkiem. Sklejać dżemem. Piec ok 20 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)