niedziela, 23 lutego 2014

A co na tłusty czwartek?

Może zrobić pączusie?

Albo lepiej duże pączki nadziane?
Przepis mojej Teściowej, która jest u nas w domu specjalistą od pączków :) Zdjęcie zrobiłam rok temu.
Osobiście najbardziej lubię nadzienie z powideł śliwkowych, a na wierzchu jedynie cukier puder. Jednak proponuję także wykończenie z lukru i skórki pomarańczowej.

Składniki ( ok 40 małych pączków);
0,5 kg mąki pszennej
50 g drożdży + łyżeczka cukru
5 żółtek
100 g masła
100 g cukru pudru
1-1,5 szklanki mleka
1 łyżkę spirytusu
słoiczek śliwek
smalec do smażenia
cukier puder do obtoczenia

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, odrobiną ciepłego(ale nie gorącego) mleka i odrobiną mąki. Odstawić na ok 10 min. Mąkę przesiać, dodać żółtka utarte z cukrem, drożdże, ciepłe mleko i połączyć składniki. Następnie dodać spirytus i rozpuszczone masło. Wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie porcję ciasta zwijać w wałek, kroić ok 2 cm kawałki, rozpłaszczać w dłoni, na środek położyć łyżeczkę powideł i zlepić ciasto. Smażyć najlepiej na smalcu, na złoty kolor z obu stron. Po wystudzeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego:)

 A ja na tłusty czwartek w tym roku chcę chruścik:) A jeśli chruścik to według przepisu mojej mamy :) ....

środa, 12 lutego 2014

Babeczki z cukierni Magnolia

Jakiś czas temu znalazłam na blogu http://muffinki.blox.pl/html przepis na babeczki z cukierni Magnolia z Nowego Jorku. Zwróciłam na nie uwagę, ponieważ pamiętam scenę z serialu "Sex w wielkim mieście" gdy Carrie Bradshaw zajadała się wielką muffinką z lukrem przed drzwiami tej cukierni. 
Spróbowałam - dla mnie idealne i z pewnością będę je robić jeszcze nieraz :) 
Polecam:) 
Przepis i historię cukierni przytaczam wprost z bloga Babeczki i Muffinki http://muffinki.blox.pl/html


"Magnolia Bakery założona została w 1996 roku przez dwie zafascynowane pieczeniem przyjaciółki, Jennifer Appel i Allysę Torey. Z założenia miała to być niewielka, przytulna cukierenka, do której można wpaść na kawę i ciastko, takie jakie kiedyś piekły amerykańskie babcie. Cukiernia dzięki serialowi stała się jednak na tyle popularna, że dziś, aby kupić oferowane tam wypieki, trzeba ustawić się w długiej kolejce.
Choć oferta cukierni jest dość szeroka, to właśnie babeczki (cupcakes), cieszą się wśród klientów największą popularnością. Ponieważ liczba klientów znacznie przewyższa ilość babeczek, jakie jest wstanie upiec cukiernia, właścicielka Allysa Torey zdecydowała się ograniczyć ich sprzedaż do 12 sztuk na osobę.
W Magnolii babeczki sprzedaje się tylko w dwóch wersjach czekoladowe lub waniliowe z lukrem o smaku czekoladowym oraz waniliowym, dostępnym w różnych kolorach (podobno najbardziej popularne są babeczki z lukrem w kolorze różowym)."
 http://muffinki.blox.pl/html



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
115 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki wanilii 

Lukier:
115 g masła miękkiego
3-4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka wanilii
barwniki spożywcze


Utrzeć masło mikserem stopniowo dodając cukier, na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka. Następnie dodawać wymieszane suche składniki na przemian z mlekiem. Nie ubijać zbyt długo. Papilotki wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach na złoty kolor ( ok 20 min).  Ostudzone babeczki udekorować masłowym lukrem ( masło utrzeć z cukrem, wanilią i mlekiem). Można zabarwić lukier barwnikami spożywczymi. Smacznego:)