poniedziałek, 19 maja 2014

Sałatka z melonem i szynką parmeńską

Pomysł na lekką i smaczną przekąskę w sam raz na cieplejsze dni.
Rukola z roszponką i szpinakiem, dojrzały, słodki melon, pomidorki koktajlowe i szynka parmeńska, do tego pyszny sosik, a jako dodatek grzanka.
Polecam :)

Składniki:
rukola
roszponka
szpinak
pomidorki koktajlowe
melon
kilka plasterków szynki parmańskiej
grzanki
sos: sok z połowy cytryny, łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz, łyżka miodu, 5 łyżek oleju rzepakowego
ocet balsamiczny

Umyć rukolę, szpinak i roszponkę, poukładać na talerzach. Umyć, obrać i pokroić melona, każdy plaster zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej i ułożyć na zieleninie. Dodać pomidorka koktajlowego. Przygotować sos z podanych składników ( najwygodniej wlać wszystko do słoiczka zakręcić i energicznie wymieszać). Całość polać sosem i odrobiną gęstego octu balsamicznego. Do każdej porcji dodać grzanki. Smacznego:)

piątek, 2 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto, rabarbar i budyń. Szybkie w wykonaniu i proste. Dla niektórych najlepsze na ciepło, a dla innych z lodówki. Jakby nie było sezon rabarbarowy trwa więc polecam :)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
250 g margaryny
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łodyg rabarbaru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
6 łyżek cukru ( jeśli budyń jest niesłodzony)
1 litr mleka

Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić.
Przygotować budyń według przepisu, zachowując proporcję 3 budynie na litr mleka. Wystudzić.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę. Wyłożyć pokrojony na niewielkie kawałki surowy rabarbar( umyty i obrany). Na całość wylać budyń i przykryć resztą ciasta. Ciasto nakłuwać widelcem. Piec 180 stopni 45 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)