czwartek, 26 czerwca 2014

Konkurs :))

Zapraszam na pierwszy konkurs na moim blogu :)
W ramach programu Fabryka Zdrowia firma Oleofarm wydała książkę "Zdrowie ze smakiem" z przepisami blogerów inspirowanymi Olejami Świata. Znalazły się w niej również moje przepisy :) Polecam i oleje i książkę do nabycia tutaj. Przepisy blogerów zostały odtworzone przez szefa kuchni Grzegorza Pomietło, a fotografie wykonał Jakub Kaźmierczyk w scenerii zabytkowego Art Hotelu we Wrocławiu. Dodam jeszcze, że nad projektem czuwała Karolina Łuczak.

Wracając do konkursu to zapraszam do napisania krótkiej notatki opatrzonej przepisem na idealną przekąskę/danie/deser na letni piknik. Bardzo mile widziane zdjęcia, choć nie są wymogiem.  
Sezon wakacyjny się zaczyna, więc na konkurs daję troszkę więcej czasu, a mianowicie trzy tygodnie ( do 17 lipca) , wyniki ogłoszę 20 lipca. Wybiorę trzy osoby, które dostaną w prezencie pięknie wydaną książkę "Zdrowie ze smakiem". Książki będą wysyłane tylko na terenie Polski.
Przepisy można zamieścić w komentarzach lub wysłać mi na pocztę hist.sztuki1@wp.pl.
Zapraszam :)

czwartek, 19 czerwca 2014

Ricciarelli według Nigelli

Ricciarelli to pyszne, migdałowe ciasteczka ze Sieny, podobne w smaku do makaroników. Charakteryzuje je kształt diamencika, co okazało się dla mnie trudne do uzyskania, gdyż w czasie pieczenia sporo urosły. Myślę, że na drugi raz po prostu nałożę małą łyżeczką niewielkie, bezkształtne porcje. 
Zdjęcie wyszło mi takie sobie, nie oddaje ich pysznego smaku, ale przynajmniej dla mnie przepis jest wart zapamiętania.  
Polecam :)


Składniki ( ok 30 sztuk):
białka 2 dużych jaj
szczypta soli
225 g cukru pudru
skórka otarta z 1 dużej cytryny
1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego/pasty
300 g mielonych migdałów
cukier puder do obtoczenia

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną piane. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, skórkę z cytryny, wanilię i migdały. Jeśli masa jest za rzadka dodać więcej cukru pudru. Z ciasta formować łyżeczką małe diamenciki ( lub po prostu nakładać łyżeczką drobne porcje ). Zostawić minimum na 2 godziny by wyschły a najlepiej na całą noc ( ważne!). Piec ok 30 min w 140 stopniach. Gdy ciastka wystygną posypać je cukrem pudrem. Smacznego:)


poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sernik z polewą śmietankową

Zamiast tortu urodzinowego był serniczek :)
Bardzo lubię serniki pieczone w kąpieli wodnej, gładkie, kremowe i mocno serowe :) Zrobiłam serniczek nazwany przez Nigelle "londyńskim", troszkę go oswajając. Spód z pokruszonych ciastek, pyszna waniliowa masa serowa i warstwa kwaśnej śmietany z wanilią. Pychota:) 
Z przepisu zostają 3 białka, więc zrobiłam z nich słodziutkie ricciarelli. Ale o tym wkrótce...


Składniki:
300 g ciastek ( użyłam "sasanki")
75 g masła stopionego
600 g sera jednokrotnie zmielonego
150 g cukru
3 duże jajka całe
3 żółtka
1 łyżka wanilii ( użyłam pastę waniliową)
1 i pół łyżki soku z cytryny
warstwa śmietanowa: 400 g śmietany 18%, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - wymieszać

Ciastka zmiksować w malakserze lub tak jak ja włożyć do woreczka foliowego, przykryć ścierką i stłuc tłuczkiem :) Dodać stopione masło, wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy, uklepując łyżką. Schłodzić w lodówce.
Ser zmiksować do uzyskania gładkiej masy, dodać cukier, jajka, żółtka, sok z cytryny i wanilię. Gładką masę wylać na schłodzony spód. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do większej blaszki. Nalać gorącej wody do połowy wysokości tortownicy i piec w 180 stopniach ok 1 godzinę. Kiedy wierzch jest ścięty posmarować go masą śmietanową i piec jeszcze ok 20 min. 
Sernik najlepiej chłodzić całą noc w lodówce, wtedy smakuje najlepiej. Smacznego:)