Drożdżowe ciasto, którego nie trzeba wyrabiać.
Puszyste i delikatne. Do tego letnie owoce i kruszonka.
Polecam :)
Przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje"
Składniki:
100 g drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
owoce
kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła
W dużej misce ułożyć warstwami: rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane widelcem jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na ok 3 godziny.
W tym czasie zrobić kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier, dodać posiekane masło, zagnieść i schłodzić.
Ciasto drożdżowe wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać porzeczkami i kruszonką.
Piec w 200 stopniach ok 35 min.
Smacznego:)
Pyszna taka drożdżówka :) na drożdżowe zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) Pozdrawiam:)
Usuń