niedziela, 17 lipca 2016

Drożdżówka sypana w wersji porzeczkowej

Drożdżowe ciasto, którego nie trzeba wyrabiać. 
Puszyste i delikatne. Do tego letnie owoce i kruszonka.
 Polecam :) 
Przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje"





Składniki:
100 g drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
owoce

kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła 


W dużej misce ułożyć warstwami: rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane widelcem jajka, olej, mleko, mąkę i sól. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na ok 3 godziny. 
W tym czasie zrobić kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier, dodać posiekane masło, zagnieść  i schłodzić. 
Ciasto drożdżowe wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać porzeczkami i kruszonką. 
Piec w 200 stopniach ok 35 min.
Smacznego:)


2 komentarze: