Ciastka "Amoniaczki" to ulubione ciastka z mojego dzieciństwa. Nie są proste do wykonania i zapach amoniaku podczas pieczenia nie każdemu przypada do gustu, jednak kto raz spróbuje ten nie będzie w stanie ich sobie odmówić:) Jest to duża porcja , więc możemy je przechowywać w pudełeczku i przez kilka następnych dni wyciągać do herbatki:) Polecam:)
Składniki:
1 kg mąki pszennej
250 g margaryny
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego ( po 16 g)
2 duże łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kwaśnej śmietany
białko
cukier do posypania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i nożem rozdrabniamy. W misce mieszamy ( lub ubijamy mikserem) żółtka, cukier, cukier waniliowy, amoniak i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Całość dodajemy do mąki i powoli nożem zarabiamy ( podobnie jak ciasto na pierogi). Dobrze wyrobione ciasto powinno być luźne i błyszczące. Ciasto wałkujemy porcjami, na grubość ok 5 mm i wycinamy dowolne kształty ( można użyć nawet szklanki). Wierzch ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 17-20 min ( na złoty kolor) w 180 stopniach. Smacznego:)
cudownie wygladaja
OdpowiedzUsuńDziękuję, nie byłam pewna zdjęcia :) Pozdrawiam:)
UsuńNie jadłam jeszcze takich. Wczoraj robiąc małe porządki w szafce natrafiłam na amoniak i proszę mam przepis co z nim zrobc :)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto je upiec,a skoro amoniak już jest ...:) Pozdrawiam:)
UsuńChyba jeszcze ich nie jadłam. W każdym razie wyglądają smakowicie, więc może się na nie skuszę :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam te ciastka, można je długo przechowywać i są nie za słodkie :) Pozdrawiam:)
UsuńTeż je jadłam w dzieciństwie :-) Są bardzo smaczne i chętnie do nich powrócę :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, sprawdzony :) Pozdrawiam:)
UsuńMogę jedno ciasteczko schrupać? :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam te ciastka!:)
OdpowiedzUsuńJa również, są pyszne, w sam raz na podwieczorek :) Pozdrawiam:)
UsuńA ja ostatnio szukałam przepisu na amoniaczki..no i już znalazłam..dziś to już nie ,ale jutro chyba je zrobie..
OdpowiedzUsuńCieszę się, naprawdę polecam i czekam na relację z wypieków :) Pozdrawiam:)
UsuńPięknie wyglądają :) dobrze ja znam, u mojej babci zawsze stoją rezerwy ;)
OdpowiedzUsuńNajlepiej zrobić taką dużą porcję, dobrze się przechowują i można je co jakiś czas wyciągać :) Pozdrawiam:)
UsuńCzy ktoś jeszcze piecze takie smaczne ciasteczka. Ja już o nich zapomniałam, a w dzieciństwie właśnie amoniaczki, sadlaki i kręcone przez maszynkę były pieczone na każde święta.
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie, a przepis na ciastka kręcone przez maszynkę to chyba niedługo się u mnie pojawi, bo coś mam na nie ochotę :) Jedynie nie znam i nie jadłam "sadlaków". Pozdrawiam :)
UsuńJakie cudne te amoniaczki, ślicznie wyglądają ...
OdpowiedzUsuńMuszę przepis sobie na nie zachować.
Serdecznie pozdrawiam.
Posmakują Ci, nie są bardzo słodkie:) Można też pominąć smarowanie białkiem i posypywanie cukrem, choć dla mnie to jest najfajniejsze, taka chrupiąca "skórka". Pozdrawiam :)
UsuńKasiu, a dlaczego nie są łatwe do zrobienia te ciasteczka?
OdpowiedzUsuńWidziałam przepis na amoniaku na takie ciasteczka i myślałam je już kiedyś zrobić.
Czy te ciasteczka są miękkie czy raczej twarde?
Pozdrawiam :))
Amoniaczki robi się długo, ciasto trzeba dobrze wyrobić, aż będzie takie "świecące". W zależności od wyrobienia ciasta ciastka są albo bardziej miękkie albo bardziej chrupiące. Wydaje mi się, że trzeba je po prostu kilka razy zrobić i samemu zaobserwować rezultaty:)
UsuńPozdrawiam:)
Oj tak-pamiętam je też z dzieciństwa-to było tak dawno,dawno temu,a okazuje się,że są nieśmiertelne.Robiła je moja babcia w czasie Adwentu i kojarzą mi się z czasem przedświątecznym,ale jeśli dobrze pamiętam,to amoniaku nie dodawała sypkiego,tylko rozmieszała go najpierw w małej ilości mleka.Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.W każdym razie zrobię je na pewno i poczęstuję moje wnuki.Na pewno im zasmakują.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie tradycyjne smakołyki, z przepisów "rodzinnych". Na pewno wnukom posmakują :) Pozdrawiam:)
Usuńja dzisjaj prubuję upiec te ciastka jak mi dobrze sie udadzą to napiszę mietek
UsuńRobilam.Ciasto jest niedobre. Znam lepsze przepisy.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Pozdrawiam:)
UsuńPrzepis super !!! Smakują wszystkim !!
UsuńTen kto nie jadł tych ciasteczek może żałować .Ciasto pyszne .Ja piekę dla swoich wnuków i rodziny .Uwielbiają te ciastka !!!!
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim.
Ja dodaję jeszcze trochę smalcu ,tak robiła moja babcia.