Odchudzone muffinki z truskawkami dla wielbicieli zdrowszych, mniej słodkich wypieków. Część mąki zastępują otręby owsiane, zamiast cukru jest syrop klonowy, a zamiast masła jest olej z pestek winogron.
Olej ten jest doskonały do smażenia i pieczenia, nie zmienia smaku potraw, jest także bardzo zdrowy, obniża cholesterol i uzupełnia zapasy pozytywnego cholesterolu, jest źródłem witaminy E, A, B6 oraz kwasu linolowego.
Jeśli jednak takie muffinki okażą się za mało słodkie zawsze można je posmarować lukrem :) Polecam:)
Składniki (ok 16 muffinek):
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka otrębów owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki syropu klonowego
łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy( ok 16 g)
1 szklanka pokrojonych truskawek
Mąkę, otręby, sodę i szczyptę soli wymieszać w dużej misce. W drugiej misce pomieszać trzepaczką jajko, mleko, olej, syrop klonowy i wanilię, a następnie dolać do suchych składników i wymieszać kilkoma ruchami łyżki, dodać truskawki i ponownie delikatnie połączyć. Ciasto rozłożyć do foremek na muffinki i piec ok 15 min w 170 stopniach. Smacznego:)
zjadłabym kilka :)
OdpowiedzUsuńPolecam i Pozdrawiam:)
UsuńKasiu tak mnie cały czas kusisz tymi muffinami, że w końcu muszę je zrobić. A truskawki wyglądają jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Truskawki muszą być bardzo słodkie, by troszkę osłodzić te otręby :) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńCo prawda, truskawek na ogeodzie nie mam ale zawsze moąna kupić :)
UsuńPozdrowionka.
z truskawkami mniaammm :)))
OdpowiedzUsuńczekam na te słodkie, dojrzałe i pyszne truskawki :) Pozdrawiam:)
UsuńKasiu,a ile tego masła lub oleju z pestek winogron?
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, już poprawiłam:) Pozdrawiam:)
Usuń