Bardzo długo szukałam przepisu na naprawdę chrupiące gofry, o maślanym smaku, takie jakie kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Jak byłam mała razem z mamą i siostrą robiłyśmy takie gofry, jednak przepis się gdzieś zgubił a i gofrownica już nie taka. Jednak po raz kolejny zaskoczyły mnie mile przepisy z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia". Gofry są pyszne, a co najważniejsze - nie miękną nawet jak już wystygną, przepis jest bardzo łatwy, nie trzeba nawet wyciągać miksera :)
Gofry można podawać z ulubionymi składnikami np. u mnie dziś są z domową marmoladką pomarańczową oraz z karmelizowanymi bananami.
Polecam:)
Składniki ( 9 sztuk):
125 g masła
200 ml mleka
200 ml zimnej wody
400 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
Rozpuścić masło w garnuszku. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, mleko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie rózgą lub drewnianą łyżką. Następnie dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszać. Gofrownicę należy dobrze rozgrzać i posmarować odrobiną oleju. Po upieczeniu gofry najlepiej studzić na kratce do pieczenia by dobrze odparowały. Smacznego:)
Karmelizowane banany:
2 banany ( najlepiej twarde)
8 łyżek cukru
sok z 1 pomarańczy ( ok 80 ml)
Cukier wsypać do rondelka, dodać 3 łyżki soku z pomarańczy i gotować aż zacznie brązowieć, nie mieszać ! najlepiej lekko i ostrożnie ruszać garnuszkiem by brązowiał równomiernie. Dodać resztę soku i gotować, aż będzie "ciągnisty", na koniec dodać banany i gotować jeszcze ok 1 min. Jeść najlepiej po ostudzeniu :) Smacznego:)
Zjadłabym wszystkie :) Chodzą za mną od dawna, a nie mogę zdecydować się na kupno gofrownicy :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto raz na jakiś czas taki wakacyjny deser zrobić :) A z goframi można troszkę owoców przemycić do dietki :) Pozdrawiam:)
UsuńKasi bardzo smacznie jest dzisiaj u Ciebie. Bardzo zainteresowały mnie te karmelizowane banany, moje wnuczki na pewno je polubią, wszak to łasuchy na słodkości...
OdpowiedzUsuńPozdrowionka słoneczne.
Pyszne są takie banany, można też do naleśników je zrobić :)Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńuwielbiam gofry poproszę jednego ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Pozdrawiam:)
UsuńWitam. Tama chyba miało być gramow, przy tej mace? Szykuje sie do pieczenia mam nadzieje ze beda pyszne ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW przepisie są mililitry, tak jak już kiedyś pisałam, w tej książce przepisy są właśnie w litrach i mililitrach, Pozdrawiam:)
UsuńBez jajek? Czy to możliwe?
OdpowiedzUsuńMożliwe :) Pozdrawiam:)
Usuń