Nie wiem co piec. Właściwie to nie wiem co upiec nowego. Sięgam jedynie po sprawdzone przepisy, które już dawno zamieściłam na blogu. Nie wynika to jednak z braku chęci czy czasu. Po prostu nowe przepisy ostatnio do mnie nie przemawiają :)
Jednak...
Dostałam w prezencie na nadchodzące imieniny książkę "Nigella ucztuje". Uwielbiam czytać jej książki. Nie chodzi tylko o same przepisy, ale bardzo pasuje mi jej luz i sposób gotowania, bez stresu i zacięcia, że musi się udać. Książka zaczyna się rozdziałem o Bożym Narodzeniu :) Ze słodkości proponuje m.in. "herbatniki z żurawiną i białą czekoladą" ( których prostotę z miejsca pokochałam ). Podjadanie ich może nam zrekompensować czas, gdy serniki, pierniki i makowce czekają na Wigilię.
Przepis troszeczkę zmodyfikowałam. Zamiast białej czekolady dodałam gorzką, a zamiast pekanów dałam migdały.
Proste i pyszne. Polecam:)
Składniki ( ok 25 sztuk):
140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75 g płatków owsianych górskich
125 g miękkiego masła
75 g cukru ciemnego + 100 g cukru ( zrobiłam mniej słodką wersję,dodałam tylko 100 g zwykłego cukru)
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
75 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych pekanów ( dodałam migdały)
140 g posiekanej białej czekolady ( dodałam gorzką)
Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i płatki owsiane. Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodać jajko i wanilię, a następnie suche składniki. Na koniec dodać żurawinę, orzechy i czekoladę i wymieszać już ręcznie. Wstawić ciasto na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć w niewielkich odstępach ciasteczka - kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć ( ja formowałam je ręcznie). Piec 15 min, aż się lekko ze złocą. Po upieczeniu są bardzo miękkie, więc pozostawić chwilę na blaszce. Smacznego:)
zazdroszczę prezentu! Ale ja mogę z niego trochę skorzystać.. :D
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis-na pewno powalają na kolana.. owsiane płatki, żurawina i Nigella-połączenie idealne ;D
Hmm pyszne ciasteczka, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńKasiu cudnie pysznie te ciasteczka wyglądają, już się poczęstowałam, były mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Można dodać zwykle płatki owsiane?
OdpowiedzUsuńMyślę,że takie zwykłe to mogą być twarde choć nie wiem. Trzeba spróbować :) Pozdrawiam:)
UsuńUdało mi się znaleźć odpowiednie płatki, dziękuję ;)
UsuńCo zrobić, by żurawina nie była taka twarda w tych ciastkach?
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam problemu z żurawiną w tych ciasteczkach, jednak można ją "zmiękczyć" mocząc w gorącej wodzie jak rodzynki. Powinno pomóc :) Pozdrawiam:)
UsuńZgadza się, z żurawiną wszystko w porządku, tylko w jednym ciastu trafiła się jakaś felerna. Pozdrawiam ;)
Usuń