Kruche ciasto, rabarbar i budyń. Szybkie w wykonaniu i proste. Dla niektórych najlepsze na ciepło, a dla innych z lodówki. Jakby nie było sezon rabarbarowy trwa więc polecam :)
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
250 g margaryny
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyg rabarbaru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
6 łyżek cukru ( jeśli budyń jest niesłodzony)
1 litr mleka
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić.
Przygotować budyń według przepisu, zachowując proporcję 3 budynie na litr mleka. Wystudzić.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę. Wyłożyć pokrojony na niewielkie kawałki surowy rabarbar( umyty i obrany). Na całość wylać budyń i przykryć resztą ciasta. Ciasto nakłuwać widelcem. Piec 180 stopni 45 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Pięknie wygląda:) Klasyka zawsze się sprawdza:)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :) Pozdrawiam:)
Usuńkocham to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńNa wiosnę musi być rabarbar :) Pozdrawiam:)
UsuńPrezentuje się pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, choć zdjęcia to nie moja mocna strona :) Pozdrawiam:)
Usuńmniammm jak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam:)
Usuńależ smacznie wygląda, ciekawe czy mój piekarnik poradziłby sobie z takim pysznym ciastem ?
OdpowiedzUsuńa może udałoby się także w prodiżu, pozdrawiam :)
Nie próbowałam, ale może się uda :) A co z piekarnikiem się dzieje ? Pozdrawiam:)
UsuńA w jakiej blaszce piec, pytam o wymiary ?
OdpowiedzUsuń25x37 :) Pozdrawiam
UsuńChodziło mi po głowie ciasto z budyniem,ale to połączenie z rabarbarem zwaliło mnie z nóg!Przepychota,na zimno i na ciepło!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię rabarbar a teraz trwa sezon więc nic tylko jeść :) Pozdrawiam:)
UsuńCiasto jest super, bardzo smakowało mii całej rodzince. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńMój piekarnik czasem strajkuje i nie dopieka mi ciast od spodu w środkowej części ... :(
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRabarbar na ogródku mam, więc jutro pójdzie ciasto w ruch :)
OdpowiedzUsuńBuziole.
takiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie widziałam, trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z rabarbarem, ale nie słyszałam jeszcze o połączeniu go z budyniem... koniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto wczoraj i jest mega pyszne 😃
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Czy budyń ma być wystudzony ?
OdpowiedzUsuń