środa, 30 lipca 2014

Focaccia z solą morską, tymiankiem i oregano

Bardzo lubię smak włoskiej focacci maczanej w oliwie z oliwek czy smarowanej humusem.
Moim zdaniem jest to idealna przekąska w trakcie letniego grillowania. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, do mięska albo po prostu jako słony podgryzacz :) 
Przygotowanie jej jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Wyrobione drożdżowe ciasto doprawiam solą i ziołami. Można także dodać zielone lub czarne oliwki oraz fetę. 
Dziś przedstawiam podstawowy przepis jakiego ja używam. Nie wiem czy jest zgodny z włoską tradycją, ale dla mnie jest w sam raz. Polecam:)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
10 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól morska
tymianek
oregano

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i odrobinę odmierzonej wody i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, drożdże i resztę wody. Zagnieść. Gdy składniki się połączą dodać łyżkę oleju i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć rękami (z odrobiną oleju) na płaski i w miarę prostokątny kształt.Wierzch posypać sporą ilością soli morskiej, tymiankiem i oregano. Piec w 180 stopniach ok 30 min na złoty kolor. Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Kasiu, przyznam się szczerz, że jeszcze tego nie jadłam - czas to naprawić :)
    Właśnie przed chwilą na swoim blogu pochwaliłam się książką... :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi wspaniale - nigdy nie jadłam, ale pora chyba najwyższa to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Włoskie jami. Na pewno skorzystam z przepisu. Miam Miam

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznościowe :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń