niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki jak u Nigelli

Kolejny przepis z mojej ulubionej książki Nigelli "Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę".  Autorka podaje przepis na korzenne ciasteczka jakimi dekoruje choinkę.
Pierniczki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie są twarde, więc wycinanie można spokojnie powierzyć dzieciom. Decyzję czy je zjeść od razu czy powiesić na choince pozostawiam Wam :)


Składniki:
600 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonych przypraw korzennych
4 łyżeczki mielonego pieprzu
200 g masła rozpuszczonego
200 g cukru
4 jajka
8 łyżek płynnego miodu
2 łyżki kakao( dodałam je dodatkowo, by pierniczki miały ładniejszy kolor)

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, przyprawy, pieprz, proszek, roztrzepane jajka, cukier, rozpuszczone masło i miód ( oraz kakao).  
Zagnieść ciasto. 
Wałkować na ok 5 mm i wycinać kształty.
 Piec ok 15 min. w 170 stopniach.
 Po upieczeniu polukrować. Nic prostszego :) Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Staropolskim obyczajem, gdy w Wigilię gwiazdka wstaje, Nowy Rok zaś cyfrę zmienia, wszyscy wszystkim ślą życzenia. I ja przy tej sposobności życzę Tobie i najbliższym, dużo szczęścia i radości. Aby wszystko się darzyło, z roku na rok... lepszym było.

    Pierniczki cudnie wyglądają i do jedzenia zapraszają :)

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i ja również życzę radości, radości i jeszcze raz radości. Pozdrawiam:)

      Usuń