Drożdżówki z serem w moim stylu tzn. nie za słodkie ciasto i ser "prawdziwy", zgnieciony jedynie widelcem Moim zdaniem jest to dobry pomysł na śniadanie czy podwieczorek. Jeśli jednak ktoś woli bardziej deserową wersję proponuję zrobić drożdżówki z kremowym serkiem i po upieczeniu polukrować :)
Przepis na ciasto z książki Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery. Sekrety mojej kuchni".
Składniki ( ok 34 małe drożdżówki):
500 g mąki pszennej
6 żółtek
60 g drożdży
200 ml mleka
200 g masła
100 g cukru + 16 g cukru waniliowego
ok 200 g sera białego
3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliowego
1 żółtko
jajko ( do posmarowania)
Drożdże rozkruszyć w miseczce z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, drożdże, ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ser zgnieść starannie tłuczkiem lub widelcem, dodać cukier i żółtko i wymieszać dokładnie łyżką. Jeśli ktoś woli można ser najpierw zmielić.
Przygotować drożdżówki: Ciasto podzielić na ok 34 kuleczki, z każdej zrobić wałeczek, następnie złożyć na pół i skręcić w spiralę, zwinąć w kółko i zlepić. W środek każdej nałożyć łyżeczkę sera. Przed pieczeniem drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20 min w 200 stopniach, na złoty kolor. Po upieczeniu można polukrować. Smacznego :)
idealnie wyglądają :))
OdpowiedzUsuńByły pyszne :) Pozdrawiam:)
Usuńmoje ukochane drozdzowki z dziecinstwa!:)
OdpowiedzUsuńPolecam i Pozdrawiam:)
Usuńpiękne i niezapomniane ;]
OdpowiedzUsuńTakie klasyczne smakołyki są najlepsze :) Pozdrawiam:)
UsuńNa pewno sto razy lepsze niż z cukierni, ja robię zwijając ciasto w roladę, a twarożek najbardziej smakuje mi Pilos(lidl).
OdpowiedzUsuńTakie ślimaczki drożdżowe z masą serową... dobry pomysł i na pewno szybszy:) Pozdrawiam:)
UsuńPieknię wyglądają i zapewne jeszcze lepiej smakują
OdpowiedzUsuńPolecam, mi bardzo smakowały :) Pozdrawiam:)
UsuńJak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńPolecam i Pozdrawiam:)
Usuń