Jest wiele przepisów na te pyszne, tradycyjne, ruskie pierogi. Każda pani domu robi je troszkę inaczej. Dla mnie najlepsze są oczywiście pierogi mojej mamy :) z cebulką, skwarkami i doprawione pieprzem. Przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, jednak naprawdę warto, ponieważ domowe pierogi są o wiele lepsze i tańsze niż kupione w garmażerce.
A jeszcze jedno: moja mama przygotowywała pierogi ruskie ze skwarkami, tłuszczykiem i odrobiną soli, jednak mój małżonek jada je ze śmietaną i z... cukrem:) Co dom to obyczaj :) Polecam :)
Składniki ( duża porcja):
1 kg mąki pszennej
1 jajko ( można przygotować ciasto bez jajka, jednak ja polecam taki przepis)
ok 600 ml ciepłej wody
0,5 kg sera białego
ok 0,5 kg ziemniaków ( można dodać więcej, niektórzy nawet wolą proporcję 1/3 sera i 2/3 ziemniaków)
szczypta soli
solidna szczypta pieprzu
ok 125 g słoniny
1 cebula
Przygotowujemy farsz: Gotujemy ziemniaki i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na skwarki razem z pokrojoną w kostkę cebulką. Ser mielimy z ziemniakami, dodajemy skwarki z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy najlepiej ręką.
Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko i mieszamy je z mąką za pomocą noża. Podobnie postępujemy z wodą tzn. wlewamy odrobinę wody i mieszamy z mąką nożem, tworząc luźne skrawki ciasta. Woda powinna być ciepła. Następnie łączymy całość już rękami w kulę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto musi być luźne.
Lepimy pierogi : Sposób lepienia każdy ma inny, więc wałkujemy ciasto, wykrawamy np. szklanką kółka, kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Gotujemy pierogi we wrzącej, osolonej wodzie, od wypłynięcia ok 10 min. Podajemy gorące np. ze skwarkami.
Jeśli chcemy pierogi przechować na następny dzień, warto gotowe pierogi posmarować olejem, by się nie skleiły. Smacznego:)
ruskie tak chodza za mną, a jakoś nie mogę ich zrobić :)
OdpowiedzUsuńDużo z nimi pracy i sporo czasu potrzeba, ale raz na jakiś czas warto :) Pozdrawiam:)
UsuńRuskie !! Ruskie!! Kocham pierogi:)
OdpowiedzUsuńMogłabym je jeść i jeść i wtedy nie ma ograniczeń:) heh potrafię nawet zjeść ich z 15:P
Ja również sporo zjadam na raz :) Pozdrawiam:)
UsuńRuskie to tylko i wyłącznie od mojej mamy :) każde inne już tak nie smakują :D
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa... Zawsze wszystko co najlepsze to od mamy :) Pozdrawiam:)
UsuńMoje ulubione pierogi ! No i teraz mam na nie ochotę, trzeba będzie zrobić :P
OdpowiedzUsuńPolecam:) Trochę czasu i można się zajadać :) Pozdrawiam:)
UsuńAle mi ochoty narobilas na pierogi, dawno nie jadlam, bo sama nie robie z lenistwa a sklepowych nie lubie
OdpowiedzUsuńNawet najlepsze sklepowe nie są tak dobre jak domowe, własnoręcznie zrobione:) Polecam:)
Usuńw restauracji, gdzie pojawiają się pierogi, wiadomo już co zamawiam. uwielbiam pierogi każde jedne, a ruskie chyba najbardziej!
OdpowiedzUsuńU mnie ruskie też są na pierwszym miejscu, choć myślę już ostatnio o takich uszkach wigilijnych :) Pozdrawiam:)
Usuńte pierogi juz za mna chyba z rok 'chodzą" pieknie Twoje wygladają
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić :) Pozdrawiam:)
Usuńzrobione, wyszły bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńCieszę się i Pozdrawiam:)
Usuń