Poddałam się, mój poprzedni blog odmawia posłuszeństwa, zawiesza się... Czas się z nim pożegnać. Dlatego oficjalnie rozpoczynam przerzucanie przepisów :)
Ciastka cytrynowo-tymiankowe, moim zdaniem idealne połączenie smaków, choć przyznam, że gdy przeczytałam przepis Anny Olson byłam lekko zdziwiona i nieufna :) Szybkie w wykonaniu, najlepsze na drugi dzień, co prawda ziołowy aromat w trakcie pieczenia sprawia, że ciasteczka znikają bardzo szybko:) Polecam:)
Składniki:
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
200 g masła/ margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/3 szklanki cukru
1 jajko
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
200 g masła/ margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/3 szklanki cukru
1 jajko
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z dużej cytryny
opcjonalnie kilka kropli aromatu cytrynowego
1 łyżka świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru suszonego ( przyprawy)
2 łyżki posiekanego tymianku lub 1 łyżeczka przyprawy
2 łyżki mleka - do posmarowania ciastek
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny, sól, imbir i tymianek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ucieranej masy. Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i formujemy 2 wałki o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie kroimy ciasto na krążki grubości 0,5 cm, robimy wzór widelcem i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 15-20 min w 160 stopniach, aż ciastka staną się złociste. Po wyjęciu ciastek z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce do pieczenia. Smacznego:)
opcjonalnie kilka kropli aromatu cytrynowego
1 łyżka świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru suszonego ( przyprawy)
2 łyżki posiekanego tymianku lub 1 łyżeczka przyprawy
2 łyżki mleka - do posmarowania ciastek
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny, sól, imbir i tymianek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ucieranej masy. Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i formujemy 2 wałki o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie kroimy ciasto na krążki grubości 0,5 cm, robimy wzór widelcem i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 15-20 min w 160 stopniach, aż ciastka staną się złociste. Po wyjęciu ciastek z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce do pieczenia. Smacznego:)
na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :) Pozdrawiam:)
Usuńmają piekny kształt! Dodatek tymianku czyni je wyjątkowymi :)
OdpowiedzUsuńKształt zrobiłam najprostszy, można oczywiście wałkować i wycinać kształty:) A tymianek nadaje im naprawdę ciekawy smak. Pozdrawiam:)
UsuńKasiu ja też się chyba tu ostanę i z Onetaem dam sobie spokój. Pomału też przenoszę ważniejsze linki na ten blog, tylko, że strasznie dużo u mnie tego jest. Już mi się tu nawet bardzo spodobało...
OdpowiedzUsuńCiasteczka pyszniutkie,a ciastka zawsze (zależy jakie) im dłużej leżą, tym lepsze są.
Pozdrawiam serdecznie.
Właśnie też mam już dość ciągłego zawieszania się tamtego bloga i poprzerzucam co się da, nie mam aż tak pokaźnych zasobów, więc będzie łatwiej:) A ciastka warto spróbować, powinny Ci posmakować, nie są bardzo słodkie:) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń