poniedziałek, 22 października 2012

Ciasto "Pychotka"

Ciasto "Pychotka". Najsłodsze i najpyszniejsze ciasto z kremem jakie jadłam. Gdyby przepis zagubił mi się w moich zeszytach i porozrzucanych kartkach i karteczkach była by to wielka strata dla mojej żarłocznej natury. Dlatego ponownie polecam :) Pychotka:)

Składniki:
ciasto:
       3 szklanki mąki pszennej
       0,5 szklanki cukru
       5 żółtek
       250 g margaryny
       łyżeczka proszku do pieczenia
beza:
       5 białek
       szklanka cukru

powidła śliwkowe
szklanka posiekanych orzechów włoskich

krem:
        5 żółtek
        2 szklanki mleka
        szklanka cukru
       3 czubate łyżki mąki pszennej
       2 cukry waniliowe
       200 g masła
       aromat śmietankowy

Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, schłodzoną posiekaną margarynę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na pół i wstawić do lodówki na kilka minut.
Następnie przygotować bezę. Białka podzielić na pół. Połowę ubić mikserem, po chwili dodać 0,5 szklanki cukru i dalej ubijać. Można sobie ułatwić i ubić od razu całość, jednak beza może być wówczas mniej chrupiąca.
Jedną porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blaszkę ( 25 x 33 cm), posmarować ciasto powidłami, posypać orzechami i na wierzch delikatnie rozsmarować bezę. Piec w 175 stopniach ok 30 min, aż beza będzie zrumieniona i krucha. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta.
Przygotowanie kremu: żółtka utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi, dodać mąkę ( 3 czubate łyżki). Mleko zagotować, dodać jajeczną masę i ugotować budyń. Bardzo ważne jest by dokładnie mieszać masę, by się nie przypaliła. Gdy poczujemy, że przywiera do dna mieszamy delikatniej, nie dotykając łyżką dna. Pogotować ok 2 min, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do innego naczynia i co jakiś czas mieszać, aż masa całkiem ostygnie. Następnie utrzeć masło dodając po łyżce budyń, pod koniec wlać aromat śmietankowy.
Na jeden kruchy blat ciasta położyć karpatkowy krem i przykryć drugim ciastem, bezą do góry. Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Ale pyszności, do kawki wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to takie ciasto w sam raz na imieniny:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Naprawdę super pychotka :)
    Dziękuj za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę dobry i sprawdzony przepis:), a ciasto jak dla mnie to pyszne :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Kasiu u Ciebie dobrze jest z tym, że każde ciasto, wypiek jest sprawdzony przez Ciebie i zawsze się uda. Na Tobie można polegać.
      Serdeczności zostawiam.

      Usuń
    3. Staram się zamieszczać tylko przepisy, których jestem pewna. W kuchni jednak moim zdaniem nie wszystko da się przewidzieć, dużo zależy choćby od mąki, drożdży czy piekarnika :) no i od humoru trochę :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Zamiast robić krem, można go zastąpić gotowym kremem do karpatki z pudełka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie:) Jak nie mamy czasu czy ochoty to zawsze można sobie jakoś ułatwić i kupić gotowy krem. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. mi beza cos opada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza czasem się nie udaje, ale jeśli się ją dobrze ubije i "wysuszy" w piekarniku powinna się udać. Wiem, że niektórzy dodają jeszcze kisiel, ale ja nie próbowałam. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Wyszło naprawde wyszło :) troche sie bałam bo wydawało się ciasto dość skomplikowane ale sie udało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A moze jakis prosty przepisik na makowiec :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie najlepszy makowiec to ten na kruchym cieście z makiem samodzielnie mielonym i doprawianym i z krateczką i z lukrem. Nie jest to szybkie ciasto :) Ale zawsze można kupić masą gotową, zagnieść szybko kruche ciasto ( nawet to z przepisu do pychotki) i gotowe :) Albo strucle makową z ciasta drożdżowego ( dziś zamieściłam przepis na babkę drożdżową, można go wykorzystać). Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Dzisiaj zrobiłam "Pychotkę". Udało się, ciasto naprawdę pyszne ;). Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekę to ciasto już od dawna, jest przepyszne. Spróbujcie orzechy posypać na bezę, a dżem sliwkowy zamienić na wiśniowy, ale taki swój z kawałkami wiśni. Gwarantuję jeszcze większą satysfakcję :)

    OdpowiedzUsuń