Ciasto "Pychotka". Najsłodsze i najpyszniejsze ciasto z kremem jakie jadłam. Gdyby przepis zagubił mi się w moich zeszytach i porozrzucanych kartkach i karteczkach była by to wielka strata dla mojej żarłocznej natury. Dlatego ponownie polecam :) Pychotka:)
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
5 żółtek
250 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
beza:
5 białek
szklanka cukru
powidła śliwkowe
szklanka posiekanych orzechów włoskich
krem:
5 żółtek
2 szklanki mleka
szklanka cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 cukry waniliowe
200 g masła
aromat śmietankowy
Przygotować kruche ciasto. Mąkę
przesiać, dodać proszek do pieczenia, schłodzoną posiekaną margarynę,
cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na pół i wstawić do lodówki
na kilka minut.
Następnie przygotować bezę. Białka podzielić na pół.
Połowę ubić mikserem, po chwili dodać 0,5 szklanki cukru i dalej ubijać. Można sobie ułatwić i ubić od razu całość, jednak beza może być wówczas mniej chrupiąca.
Jedną porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blaszkę ( 25 x
33 cm), posmarować ciasto powidłami, posypać orzechami i na wierzch
delikatnie rozsmarować bezę. Piec w 175 stopniach ok 30 min, aż beza
będzie zrumieniona i krucha. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta.
Przygotowanie kremu: żółtka utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi, dodać mąkę ( 3 czubate
łyżki). Mleko zagotować, dodać jajeczną masę i ugotować budyń. Bardzo
ważne jest by dokładnie mieszać masę, by się nie przypaliła. Gdy
poczujemy, że przywiera do dna mieszamy delikatniej, nie dotykając łyżką
dna. Pogotować ok 2 min, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do innego
naczynia i co jakiś czas mieszać, aż masa całkiem ostygnie. Następnie
utrzeć masło dodając po łyżce budyń, pod koniec wlać aromat śmietankowy.
Na jeden kruchy blat ciasta położyć karpatkowy krem i przykryć drugim ciastem, bezą do góry. Smacznego :)
Ale pyszności, do kawki wspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńDla mnie to takie ciasto w sam raz na imieniny:) Pozdrawiam:)
Usuńuwielbiam to ciasto :))
OdpowiedzUsuńJa również :) Pozdrawiam:)
UsuńNaprawdę super pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuj za przepis.
Pozdrawiam serdecznie.
Naprawdę dobry i sprawdzony przepis:), a ciasto jak dla mnie to pyszne :) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńKasiu u Ciebie dobrze jest z tym, że każde ciasto, wypiek jest sprawdzony przez Ciebie i zawsze się uda. Na Tobie można polegać.
UsuńSerdeczności zostawiam.
Staram się zamieszczać tylko przepisy, których jestem pewna. W kuchni jednak moim zdaniem nie wszystko da się przewidzieć, dużo zależy choćby od mąki, drożdży czy piekarnika :) no i od humoru trochę :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńZamiast robić krem, można go zastąpić gotowym kremem do karpatki z pudełka?
OdpowiedzUsuńPewnie:) Jak nie mamy czasu czy ochoty to zawsze można sobie jakoś ułatwić i kupić gotowy krem. Pozdrawiam:)
Usuńmi beza cos opada
OdpowiedzUsuńBeza czasem się nie udaje, ale jeśli się ją dobrze ubije i "wysuszy" w piekarniku powinna się udać. Wiem, że niektórzy dodają jeszcze kisiel, ale ja nie próbowałam. Pozdrawiam:)
UsuńWyszło naprawde wyszło :) troche sie bałam bo wydawało się ciasto dość skomplikowane ale sie udało :)
OdpowiedzUsuńA moze jakis prosty przepisik na makowiec :):)
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepszy makowiec to ten na kruchym cieście z makiem samodzielnie mielonym i doprawianym i z krateczką i z lukrem. Nie jest to szybkie ciasto :) Ale zawsze można kupić masą gotową, zagnieść szybko kruche ciasto ( nawet to z przepisu do pychotki) i gotowe :) Albo strucle makową z ciasta drożdżowego ( dziś zamieściłam przepis na babkę drożdżową, można go wykorzystać). Pozdrawiam:)
UsuńDzisiaj zrobiłam "Pychotkę". Udało się, ciasto naprawdę pyszne ;). Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje. Pozdrawiam:)
UsuńPiekę to ciasto już od dawna, jest przepyszne. Spróbujcie orzechy posypać na bezę, a dżem sliwkowy zamienić na wiśniowy, ale taki swój z kawałkami wiśni. Gwarantuję jeszcze większą satysfakcję :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy dżemik to pychota :) Pozdrawiam:)
Usuń