Sałatka ze szpinakiem, melonem i chrupiącym boczkiem.
Bardzo sycąca sałatka, z pysznym miodowym sosem, w sam raz na szybki a konkretny posiłek. Podsmażone plastry boczku ze słodkim melonem smakują rewelacyjnie, a co najistotniejsze- szpinak w tej postaci posmakuje nawet szpinakowym niejadkom.
Jeśli ktoś nie lubi boczku, to można dodać szynkę parmeńską.
Polecam:)
Składniki ( na 4 porcje):
szpinak młody ( ok 4 duże garści)
2 małe melony
plastry boczku surowego wędzonego ( ilość wedle uznania)
sos:
sok z 1 cytryny
czubata łyżeczka musztardy dijon
łyżka miodu
sól i pieprz
oliwa z oliwek ( ok 4 łyżki)
Liście szpinaku myjemy, osuszamy. Boczek podsmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Melon obieramy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Na każdy talerz wykładamy garść szpinaku, pół melona, kilka kawałków boczku i polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z grzankami. Smacznego:)
ale kusząco wyglada :0
OdpowiedzUsuńPolecam i Pozdrawiam:)
Usuń