środa, 7 sierpnia 2013

Lemon curd nr 2

Lemon curd to niezwykłe cytrynowe "masełko", które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Bardzo lubię cytrynę i wszelkie gorzkie i kwaśne smaki, jednak kilka osób mówiło mi, że lepszy byłby dla nich lemon curd w bardziej słodkim i kremowym wydaniu. Dlatego podaję przepis nr 2, zainspirowany wieloma innymi przepisami i dopasowany do konieczności zużycia 4 żółtek pozostałych po serniku :) :) Lekko kwaśny, maślany i idealnie gładki. Polecam:)

Składniki:
4 żółtka
1 jajko
2 duże cytryny
200 g cukru pudru
100 g masła
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jajka ubić w rondelku  z sokiem i skórką z obu cytryn, dodać cukier, masło i mąkę ziemniaczaną. Całość gotować na małym ogniu ciągle mieszają. Po doprowadzeniu do wrzenia całość przecedzić przez gęste sito. Przechowywać w lodówce. Smacznego:)

 A oto serniczek z lemon curdem nr 2 :



4 komentarze:

  1. super wygląda taki sernik a lemon curd rzeczywiscie jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie proste, jakie szybkie, jakie smaczne...
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy lemon curd nadaje się do przełożenia tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak.
      Tu podaję link do strony z przepisem na tort bezowy z lemon curd. Można wykorzystać przepis na masę. Tam lemon curd utarty jest z mascarpone i śmietaną http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowy-tort-bezowy
      Pozdrawiam:)

      Usuń