Jakiś czas temu znalazłam na blogu http://muffinki.blox.pl/html przepis na babeczki z cukierni Magnolia z Nowego Jorku. Zwróciłam na nie uwagę, ponieważ pamiętam scenę z serialu "Sex w wielkim mieście" gdy Carrie Bradshaw zajadała się wielką muffinką z lukrem przed drzwiami tej cukierni.
Spróbowałam - dla mnie idealne i z pewnością będę je robić jeszcze nieraz :)
Polecam:)
Przepis i historię cukierni przytaczam wprost z bloga Babeczki i Muffinki http://muffinki.blox.pl/html
"Magnolia Bakery założona
została w 1996 roku przez dwie zafascynowane pieczeniem przyjaciółki,
Jennifer Appel i Allysę Torey. Z założenia miała to być niewielka,
przytulna cukierenka, do której można wpaść na kawę i ciastko, takie
jakie kiedyś piekły amerykańskie babcie. Cukiernia dzięki serialowi
stała się jednak na tyle popularna, że dziś, aby kupić oferowane tam
wypieki, trzeba ustawić się w długiej kolejce.
Choć
oferta cukierni jest dość szeroka, to właśnie babeczki (cupcakes),
cieszą się wśród klientów największą popularnością. Ponieważ liczba
klientów znacznie przewyższa ilość babeczek, jakie jest wstanie upiec
cukiernia, właścicielka Allysa Torey zdecydowała się ograniczyć ich
sprzedaż do 12 sztuk na osobę.W Magnolii babeczki sprzedaje się tylko w dwóch wersjach czekoladowe lub waniliowe z lukrem o smaku czekoladowym oraz waniliowym, dostępnym w różnych kolorach (podobno najbardziej popularne są babeczki z lukrem w kolorze różowym)."
http://muffinki.blox.pl/html
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
115 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki wanilii
Lukier:
115 g masła miękkiego
3-4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka wanilii
barwniki spożywcze
Utrzeć masło mikserem stopniowo dodając cukier, na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka. Następnie dodawać wymieszane suche składniki na przemian z mlekiem. Nie ubijać zbyt długo. Papilotki wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach na złoty kolor ( ok 20 min). Ostudzone babeczki udekorować masłowym lukrem ( masło utrzeć z cukrem, wanilią i mlekiem). Można zabarwić lukier barwnikami spożywczymi. Smacznego:)
Bardzo fajny przepis ;). Co prawda, zrobiłam te babeczki bez lukru, do niektórych dodałam dżem malinowy lub powidła śliwkowe. Babeczki się udały, bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńNawet nie wie pani jak się cieszę z tego postu! jest to przepis, który znalazłam wiele lat temu i wiele razy robiłam babeczki z tego przepisu. Teraz miałam bardzo długą przerwę od pieczenia babeczek i nigdzie w domu nie mam tego przepisu, a blog, z którego wzięła pani ten przepis już nie istnieje i byłam załamana, że już nigdy nie zrobię tych babeczek, a jednak! Dziękuję bardzo! <3
OdpowiedzUsuń