Cukiernie będą wypełnione pysznościami, jednak... co domowe to domowe :)
Pączki robi się trudno. Właściwie to najtrudniejsze jest smażenie ( przynajmniej dla mnie). Dlatego proponuję przygotować dużo łatwiejszą, ale równie smaczną wersję - pączki z dziurką :) Ciasto delikatne, rozpływające się w ustach, waniliowe, a do tego pyszny lukier. Smaży się ekspresowo, pochłania mało tłuszczu i nie pryska- bo nie ma nadzienia. Polecam :)
Składniki ( 84 sztuki):
1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
5 żółtek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy lub esencja
szczypta soli
3/4 kostki margaryny lub kostka masła ( ja zrobiłam z margaryny i są pyszne)
1 łyżka spirytusu
1/2 l mleka
1 l oleju do smażenia ( wolę na oleju)
lukier
Mleko podgrzać. Margarynę/masło rozpuścić.
Drożdże rozmieszać z 2 łyżeczkami cukru i łyżką mleka - zostawić by ruszyły.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wanilię.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Z całości zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wykrawać krążki szklanką, a kieliszkiem środki.
Smażyć na oleju na złoty kolor i polukrować.
Smacznego:)
pysznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńPysznie też smakują :) Pozdrawiam:)
Usuńmniamnuśne...
OdpowiedzUsuńW tym roku w Tłusty czwartej, zjadłam aż... 4 pączki :)
Pozdrawiam serdecznie.
Ja w tym raku to poszalałam, zjadłam pączków z dziurką znacznie więcej niż 4 :) Aż odechciało mi się wypieków na jakiś czas :) Pozdrawiam:)
UsuńJaki to człowiek łasy jest, czasami i umiarkowania nie ma. A zresztą raz nie dwa - poszaleć można.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
No ja niestety do łasuchów należę :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńDzięki :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLubię tę nazwę:) ..a jeść je uwielbiam!
OdpowiedzUsuń