Drożdżowe, maślane bułeczki.
Idealne na śniadanie z masłem czy dżemem.
Kolejny przepis z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" i kolejny strzał w dziesiątkę.
Polecam :)
Składniki ( 14 bułeczek):
40 g drożdży
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy ( 1 łyżka)
1 szklanka mleka
2 żółtka
70 g masła
600 g mąki
szczypta soli
białko do posmarowania bułeczek
sezam lub czarnuszka do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i połowę porcji mleka. Wymieszać i odstawić aż drożdże zacznął pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, mieszankę z drożdży i resztę mleka. Zagnieść. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić drożdżowe ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce i zostawić by znów troszkę podrosły.
Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190 stopni z termoobiegiem, ok 20 min.
Smacznego:)
Kasiu i od razu zgłodniałam, gdy zobaczyłam te pyszne i śliczne maślane bułeczki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Polecam, pyszne są. Ostatnio szukam przepisów na bułki i chleby. Za sprawdzone przepisy będę bardzo wdzięczna :) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń