poniedziałek, 28 maja 2012

Cupcakes : babeczki waniliowo-cytrynowe

Cupcakes czyli mini porcja ciasta, w sam raz do popołudniowej herbatki :) Babeczki nie są tak szybkie w wykonaniu jak muffinki. Również pieczenie ich jest nieco dłuższe, jednak efekt moim zdaniem dużo, dużo lepszy.
Mocno waniliowe, wilgotne, mięciutkie ciasto, posmarowane nie za słodkim kremem cytrynowym, na bazie - uwaga-serka topionego :)  typu Hochland o smaku śmietankowym. Jest to rewelacyjny przepis, prosty i moim zdaniem całkiem efektowny. Taki kremik nadaje się do wielu ciast i babeczek, można dodać do niego olejek migdałowy, czy rumowy, w zależności od żądanego smaku.

Przepis powstał w oparciu a ucieraną babkę mojej Mamy :)

Składniki (24 sztuki):
5 jajek
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej

50 g serka topionego śmietankowego
50 g masła
3 łyżki cukru pudru
 skórka otarta z dużej cytryny

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy esencję waniliową. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w 170 stopniach ok 20 min ( sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są upieczone). Przygotowujemy krem: serek, cukier i masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy skórkę cytrynową i odstawiamy na ok 2 min do wystygnięcia. Następnie smarujemy babeczki kremem. Smacznego:)

4 komentarze:

  1. rewelacyjnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu śliczne zdjęcie tych babeczek zrobiłaś i w żaden sposób nie można sobie ich odmówić, wyglądają przepięknie!
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się robić ładne zdjęcia, ale samoukiem jestem :) Pozdrawiam:)

      Usuń