Kruche babeczki to przysmak jaki zawsze uważałam za bardzo pracochłonny i trudny w wykonaniu. Jednak zmieniłam zdanie gdy znalazłam odpowiedni przepis i opracowałam metodę wylepiania foremek.Teraz uważam, że każdy sobie z nimi poradzi i to całkiem szybko :)
Ciasto bardzo a to bardzo łatwe w wykonaniu tzn. wyrabiamy jak każde kruche- nie za długo, następnie do lodówki, a później bez problemy wałkujemy i wycinamy kształty. Co najważniejsze - nie ma problemów przy wyjmowaniu z foremek. Oczywiście smak również zadowala :)
Jeśli chodzi o truskawki, to jest to tylko propozycja podania. Można też przygotować je inaczej:
Takie gotowe, kruche babeczki można wypełnić kremem czekoladowym czy waniliowym i udekorować owocami. Bardzo dobrze sprawdzi się słodki serek, bita śmietana, powidła, toffi czy budyń.
Kwestia inwencji :)
Składniki:
370 g mąki pszennej
2 żółtka200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe w proszku
ok litr wody
lub:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka w proszku
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
wiórki kokosowe do dekoracji
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać pozostała składniki i zagnieść
ciasto (jak najszybciej, by nie rozgrzewać go dłońmi). Pozostawić na min. 1 godz. w lodówce. Wałkować na 0,5 cm,
wykrajać kółka szklanką o średnicy troszkę większej niż średnica
foremek. Wylepiać foremki ciastem lekko dociskając do ścianek (foremki
natłuścić rozpuszczonym masłem lub margaryną). Nadmiar ciasta lekko
ściąć nożykiem. Piec ok 15 min w 180 stopniach.
Ostudzone babeczki wypełnić truskawkami i posmarować lekko stężałą galaretką ( galaretkę przygotować jak na opakowaniu, w ok 1 litrze wody).
Wersja czekoladowa: masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w garnuszku, pogotować 2 min i
chwilę wystudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, najlepiej
mikserem. Masą wypełnić babeczki i posypać po wierzchu wiórkami
kokosowymi.
Smacznego:)
Miałam je dzisiaj zrobić u siebie, ale jakoś leń wszedł i nie wyszło :)
OdpowiedzUsuńTeż tak czasem mam, ale moje łakomstwo zawsze zwycięża:) Pozdrawiam:)
UsuńKasiu foremki takie metalowe to Ci u mnie zalegają w szafkach już od wielu, wielu lat, ale nigdy jeszcze ich nie używałam. Teraz muszę je wykorzystać i spróbuję zrobić takie babeczki wyśmienite.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
To daj znać czy smakowały, robi się je naprawdę szybko i moim zdaniem ciasto-rewelacja:) Pozdrawiam:)
Usuńlubię i z truskawkami i z masą czekoladą
OdpowiedzUsuńJa jeszcze muszę z budyniem kiedyś zrobić. Pozdrawiam:)
Usuńpieknie wygladają :))) ależ bym sobie zjadła taką babeczkę z truskawkami
OdpowiedzUsuńDzięki, szybko się je robi i łatwo. Pozdrawiam:)
Usuń