sobota, 9 czerwca 2012

Pijak - czyli słodkie ciasto dla dorosłych

Przepis na to ciasto znalazłam w zapiskach mojej mamy i przyznaję, że nazwa jest bardzo trafna. 
Beza z makiem i wiórkami kokosowymi, śmietankowy krem, herbatniki nasączone sporą ilością alkoholu i czekolada. Ciasto wręcz "upija" słodkością :) 
Nie jest łatwe do zrobienia i zajmuje sporo czasu, jednak efekt - wyjątkowo smakowity. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie :)

Składniki ( na dwie tortownice o średnicy 24 cm):
ciasto: 1 szklanka maku
          7 białek
          16 g cukru waniliowego
          1 szklanka cukru
          15 dag wiórków kokosowych

krem: 7 żółtek
         1 szklanka cukru pudru
         16 g cukru waniliowego
         2 opakowania budyniu śmietankowego
         2 szklanki mleka
         250 g masła
         2 łyżki spirytusu

1 paczka herbatników
100 ml wódki
polewa czekoladowa (lub 150 g czekolady + łyża masła)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, wanilię, mak i wiórka kokosowe. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 stopniach ok 30 min ( najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem, wanilią , 1/2 szklanki mleka i budyniami. Resztę mleka zagotować. Dolać do gotującego mleka masę jajeczną (cienkim strumieniem) cały czas energicznie mieszając. Mieszać tak długo, aż uzyskamy jednolity krem. Przełożyć do innego naczynia i co 5 min mieszać do wystudzenia ( by nie powstał kożuch). Utrzeć masło i dodawać stopniowo po łyżce wystudzony krem, a na koniec 2 łyżki spirytusu. 
Ciasto makowo-kokosowe przekroić na pół ( uzyskamy dwa placki, można oczywiście nie przekrajać, ale wtedy ciasto będzie bardzo wysokie). Każdą część posmarować kremem, ułożyć na wierzchu nasączone w wódce herbatniki i polać czekoladową polewą ( można tak jak ja posmarować roztopioną na parze czekoladą z łyżką masła, czekolada może się później łamać przy krojeniu, ale uzyskamy dużo lepszy smak). Przygotowane ciasto schować do lodówki na ok 1 godzinę. Pijak jest najlepszy tego samego dnia, warto także przechowywać go w  szczelnym naczyniu do ciasta. Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. o takie ciasta to ja lubię ;)))) bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także, mimo że wymagają trochę więcej pracy, Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. pamiętam to ciasto bardzo mi smakowało :) wieki go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi posmakowało, że chyba muszę w weekend znów je upiec:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Kasiu dzięki za tak pyszny przepis. Słyszałam już o tej nazwie ciasta, zabawnej zresztą, a raz nawet zdarzyło mi się je jeść u koleżanki mojej, było przepyszne!! Miałam nawet od niej przepis na niego, ale gdzieś mi się zagubił:) Teraz będę miała przepis od Ciebie na te pyszności - dzięki.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam z przepisem, a nazwa "pijak" jest bardzo trafiona :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię to ciasto, nie wymaga dużo pracy a jest tak smakowite że ciężko przestać jeść. :)
    Pozdrawiam w NR :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Czy zamiast wiórków kokosowych można dodać np. mielone orzechy? Nie lubię kokosu a przepis bardzo mi się. Pozdrawiam. podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tego ciasta z orzechami zamiast kokosu, ale wydaje mi się, że można spróbować :) albo zrobić po prostu biszkopt z makiem jako spód. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń