sobota, 18 sierpnia 2012

Ruskie pierogi

Jest wiele przepisów na te pyszne, tradycyjne, ruskie pierogi. Każda pani domu robi je troszkę inaczej. Dla mnie najlepsze są oczywiście pierogi mojej mamy :) z cebulką, skwarkami i doprawione pieprzem. Przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, jednak naprawdę warto, ponieważ domowe pierogi są o wiele lepsze i tańsze niż kupione w garmażerce. 
A jeszcze jedno: moja mama przygotowywała pierogi ruskie ze skwarkami, tłuszczykiem i odrobiną soli, jednak mój małżonek jada je ze śmietaną i z... cukrem:) Co dom to obyczaj :) Polecam :)


Składniki ( duża porcja):
1 kg mąki pszennej
1 jajko ( można przygotować ciasto bez jajka, jednak ja polecam taki przepis)
ok 600 ml ciepłej wody

0,5 kg sera białego
ok 0,5 kg ziemniaków ( można dodać więcej, niektórzy nawet wolą proporcję 1/3 sera i 2/3 ziemniaków)
szczypta soli
solidna szczypta pieprzu
ok 125 g słoniny
1 cebula

Przygotowujemy farsz: Gotujemy ziemniaki i studzimy. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na skwarki razem z pokrojoną w kostkę cebulką. Ser mielimy z ziemniakami, dodajemy skwarki z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy najlepiej ręką. 
Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko i mieszamy je z mąką za pomocą noża. Podobnie postępujemy z wodą tzn. wlewamy odrobinę wody i mieszamy z mąką nożem, tworząc luźne skrawki ciasta. Woda powinna być ciepła. Następnie łączymy całość już rękami w kulę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto musi być luźne. 
Lepimy pierogi : Sposób lepienia każdy ma inny, więc wałkujemy ciasto, wykrawamy np. szklanką kółka, kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Gotujemy pierogi we wrzącej, osolonej wodzie, od wypłynięcia ok 10 min. Podajemy gorące np. ze skwarkami.
Jeśli chcemy pierogi przechować na następny dzień, warto gotowe pierogi posmarować olejem, by się nie skleiły.  Smacznego:)



16 komentarzy:

  1. ruskie tak chodza za mną, a jakoś nie mogę ich zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo z nimi pracy i sporo czasu potrzeba, ale raz na jakiś czas warto :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ruskie !! Ruskie!! Kocham pierogi:)
    Mogłabym je jeść i jeść i wtedy nie ma ograniczeń:) heh potrafię nawet zjeść ich z 15:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również sporo zjadam na raz :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ruskie to tylko i wyłącznie od mojej mamy :) każde inne już tak nie smakują :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki dzieciństwa... Zawsze wszystko co najlepsze to od mamy :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Moje ulubione pierogi ! No i teraz mam na nie ochotę, trzeba będzie zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) Trochę czasu i można się zajadać :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Ale mi ochoty narobilas na pierogi, dawno nie jadlam, bo sama nie robie z lenistwa a sklepowych nie lubie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet najlepsze sklepowe nie są tak dobre jak domowe, własnoręcznie zrobione:) Polecam:)

      Usuń
  6. w restauracji, gdzie pojawiają się pierogi, wiadomo już co zamawiam. uwielbiam pierogi każde jedne, a ruskie chyba najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ruskie też są na pierwszym miejscu, choć myślę już ostatnio o takich uszkach wigilijnych :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. te pierogi juz za mna chyba z rok 'chodzą" pieknie Twoje wygladają

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobione, wyszły bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń