Babeczki waniliowe z cytrynowym lukrem. Jest to kolejny przepis z książki Nigelli Lowson i muszę przyznać, że jest to kolejna miła kulinarna niespodzianka. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu, wszystko wrzucamy do miksera i po kilku minutach możemy napełniać papilotki. Dekorujemy je jak chcemy np. domowym lukrem cytrynowym, ale można kupić gotowy i oszczędzić troszkę czasu. Na wierzchu są waflowe kuleczki, które ja osobiście uwielbiam. Polecam :)
Składniki ( ok 24 sztuk):
250 g mąki pszenej
250 g masła ( roztopionego)
250 g cukru ( ja dałam 200 g )
łyżeczka ekstraktu waniliowego ( można użyć waniliowego cukry lub esencji waniliowej)
4 jajka
4-6 łyżek mleka
Masło roztopić i ostudzić. Jajka, cukier, mąkę i masło zmiksować dodając wanilię i mleko ( ciasto ma być lejące). Papilotki napełniać do 3/4 wysokości i piec w 200 stopniach 15-20 min na złocisty kolor. Studzić najlepiej na kratce. Ozdobić według uznania
Domowy lukier cytrynowy: 250 g cukru pudru i sok z 1/2 cytryny ucierać najlepiej okrągłą drewnianą łyżką, aż cukier się całkowicie rozpuści i będzie błyszczący. Jest to dość długie i ciężkie w wykonaniu, może trwać nawet 25 min. Można to ułatwić dodając 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody, albo kupić gotowy lukier :)
Śliczne te Twoje maleństwa! :-) Też lubię przepisy Nigelli.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Polecam i Pozdrawiam:)
UsuńMusze koniecznie zrobic, wygladaja wspaniale
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem są pyszne, waniliowe, mięciutkie i można je przyozdobić na różne sposoby :) Pozdrawiam:)
UsuńŚliczne babeczki :-) Muszę przyznać, że nie mam żadnej książki Nigelli, a i chyba z jej przepisu też nigdy nie skorzystałam. Chociaż ostatnio przeglądałam jej książki i chyba się jednak skuszę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Ja dostałam od męża książkę Nigelli i co przepis to jak na razie rewelacja. Troszkę zmniejszam podane ilości cukru, ale to już kto jak lubi :) Pozdrawiam:)
Usuńcudnie wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Spróbuj! Pozdrawiam:)
UsuńBardzo lubię przepisy Nigelli, a te babeczki są ... super! Zdjęcie jak zawsze u Ciebie śliczne!
OdpowiedzUsuńJestem bardzo szczęśliwa, że już niema tych kodów.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
Kiedyś przepisy Nigelli wydawały mi się za słodkie, jednak moim zdaniem zmniejszając troszkę cukier są naprawdę godne polecenia :) Pozdrawiam :)
UsuńA proszek do pieczeni...?
OdpowiedzUsuń