wtorek, 4 grudnia 2012

Bożonarodzeniowe gwiazdki


Bożonarodzeniowe gwiazdki to propozycja na świąteczne, a nie piernikowe, ciasteczka :)
Kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z cytrynowym lukrem. Można je udekorować według uznania i nadać im jeszcze więcej świątecznego wyrazu.
Ciasto pieczemy bez proszku do pieczenia, jest dość twarde i nie tak łatwe do wałkowania, a ciastka wymagają przynajmniej jednego dnia leżakowania w szczelnym pojemniku, jednak efekt - moim zdaniem rewelacja :) Polecam :)

Przepis z książki "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata na każdą okazję"

Składniki ( ok 30 ciasteczek):
3 szklanki mąki pszennej
1/8 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/4 szklanki cukru waniliowego
100 g masła
3 żółta i 1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej ( opcjonalnie)
3 łyżki powideł śliwkowych
lukier cytrynowy

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i żółtka ( oraz esencję waniliową) zagnieść kruche ciasto- jeśli będzie to trudne dodać 2 łyżki zimnej wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto kawałkami wałkować na ok 3 milimetry, wycinać duże i mniejsze gwiazdki. Piec ok 6 do 8 min. Gotowe ciastka "sklejać" powidłami ( na większą gwiazdkę nakładać mniejszą). Na koniec polukrować. Gwiazdki początkowo są dość twarde, dlatego należy je przechowywać przynajmniej jeden dzień w szczelnym pudełku. Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Poproszę taką śliczną i pyszną gwiazdkę...

    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Dziękuję, były pyszne!!!
      Pozdrowionka.

      Usuń
  2. pięknie wyglądają i pewnie równie pięknie smakują :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo dobre, tylko muszą poleżakować :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Cudowne te ciasteczka! Takie urocze!:-)

    OdpowiedzUsuń