sobota, 30 marca 2013

Babka wielkanocna

Polecam drożdżową babkę wielkanocną. Pychota:)


Składniki ( duża porcja)
ok 1 kg mąki pszennej
12 żółtek
20 dag masła stopionego
20 dag cukru
cukier waniliowy
100 g drożdży + 1 łyżka cukru
1 szklanka rodzynek obtoczonych w mące pszennej
ok 0,5 l mleka
szczypta soli
lukier cytrynowy
skórka pomarańczowa

Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru w osobnej miseczce. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy a mleko podgrzewamy ( ma być letnie, nie gorące). Do mąki dodajemy drożdże, szczyptę soli, utarte żółtka i mleko i zagniatamy ( najlepiej jak najdłużej :) )Następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rodzynki. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 40 min, następnie zbijamy ciasto by ponownie wyrosło. Przygotowujemy formy na babkę z kominkiem ( mi wyszło 2 duże i 2 małe). Formy smarujemy rozpuszczonym masłem lub margaryną i wykładamy ciastem do 1/3 wysokości. Jak ciasto ponownie podrośnie do wysokości foremki pieczemy w 190 stopniach ok 45 min. Po wystudzeniu smarujemy lukrem cytrynowym i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego:)

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie baby :))

    Wesołych i smacznych Świąt dla Ciebie i całej rodzinki ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i ja również (choć po świętach już) życzę wszystkiego dobrego :)Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Dziękuję Kasiu za ten przepis, na pewno kiedyś go wykorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń