wtorek, 7 maja 2013

Chrupiące gofry i karmelizowane banany

Bardzo długo szukałam przepisu na naprawdę chrupiące gofry, o maślanym smaku, takie jakie kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Jak byłam mała razem z mamą i siostrą robiłyśmy takie gofry, jednak przepis się gdzieś zgubił a i gofrownica już nie taka. Jednak po raz kolejny zaskoczyły mnie mile przepisy z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia". Gofry są pyszne, a co najważniejsze - nie miękną nawet jak już wystygną, przepis jest bardzo łatwy, nie trzeba nawet wyciągać miksera :)
Gofry można podawać z ulubionymi składnikami np. u mnie dziś są z domową marmoladką pomarańczową oraz z karmelizowanymi bananami.
Polecam:)




Składniki ( 9 sztuk):
125 g masła
200 ml mleka
200 ml zimnej wody
400 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Rozpuścić masło w garnuszku. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, mleko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie rózgą lub drewnianą łyżką. Następnie dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszać. Gofrownicę należy dobrze rozgrzać i posmarować odrobiną oleju. Po upieczeniu gofry najlepiej studzić na kratce do pieczenia by dobrze odparowały. Smacznego:)

 Karmelizowane banany:
2 banany ( najlepiej twarde)
8 łyżek cukru
sok z 1 pomarańczy  ( ok 80 ml)

Cukier wsypać do rondelka, dodać 3 łyżki soku z pomarańczy i gotować aż zacznie brązowieć, nie mieszać ! najlepiej lekko i ostrożnie ruszać garnuszkiem by brązowiał równomiernie. Dodać resztę soku i gotować, aż będzie "ciągnisty", na koniec dodać banany i gotować jeszcze ok 1 min. Jeść najlepiej po ostudzeniu :) Smacznego:)


10 komentarzy:

  1. Zjadłabym wszystkie :) Chodzą za mną od dawna, a nie mogę zdecydować się na kupno gofrownicy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto raz na jakiś czas taki wakacyjny deser zrobić :) A z goframi można troszkę owoców przemycić do dietki :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Kasi bardzo smacznie jest dzisiaj u Ciebie. Bardzo zainteresowały mnie te karmelizowane banany, moje wnuczki na pewno je polubią, wszak to łasuchy na słodkości...
    Pozdrowionka słoneczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są takie banany, można też do naleśników je zrobić :)Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. uwielbiam gofry poproszę jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Tama chyba miało być gramow, przy tej mace? Szykuje sie do pieczenia mam nadzieje ze beda pyszne ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie są mililitry, tak jak już kiedyś pisałam, w tej książce przepisy są właśnie w litrach i mililitrach, Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Bez jajek? Czy to możliwe?

    OdpowiedzUsuń