czwartek, 4 lipca 2013

Jagodowy deser

Pora na jagody :) 
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu deser, naśladujący dobrze znany truskawkowy "eton mess". Bezy, bita śmietana i jagody - nic prostszego, a jakie dobre..... Polecam:)


Składniki ( 4 duże porcje):
250 ml śmietanki tortowej 36 %
ok 12 bez - jeśli samemu pieczemy to polecam proporcję na 1 białko 6 dkg cukru, temp pieczenia 110 stopni z termoobiegiem przy przymkniętym piekarniku, ok 3 godziny :)
jagody ( ile chcemy)
cukier waniliowy 16 g

Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym, następnie dodajemy do niej pokruszone bezy i jagody ( garść odkładamy na posypanie na końcu). Całość delikatnie mieszamy łyżką i nakładamy do pucharków. Na koniec posypujemy pozostałymi jagodami. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. woow ale pucharek :) chętnie bym sobie taki zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada apetycznie :) a ze lubie jagody to jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała prezentacja, przysmak:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń