piątek, 6 września 2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione ciasto drożdżowe w owocowej wersji, w sam raz na nadchodzące jesienne dni:) 
Kruszonka z rozpuszczonym masłem, czyli zupełnie inna niż we wcześniejszych moich przepisach. Mąkę z cukrem zalewa się gorącym masłem, miesza i wstawia do lodówki na pół godziny.
 Pyszności :) Polecam:)


Składniki:
600 g mąki pszennej
40 g drożdży+ łyżeczka cukru
250 ml  ciepłego mleka
100 g cukru
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
szczypta soli
wanilia/cukier waniliowy
śliwki

kruszonka : pół szklanki mąki pszennej, ćwierć szklanki cukru, cukier waniliowy, 45 g masła

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odstawić na ok 15 min. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, wanilię i szczyptę soli. Następnie dodać drożdże i ciepłe mleko. Chwilę zagnieść, dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto. Najlepiej wyrabiać ciasto przez 10- 20 minut. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i wanilią, zalać rozpuszczonym, gorącym masłem, wymieszać łyżką i odstawić na ok 30 min do lodówki.
Umyć i wydrylować śliwki.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać na cieście śliwki skórką do dołu i posypać zimną kruszonką. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 180 stopni piec ok 45-50 min. Smacznego:)

3 komentarze: