poniedziałek, 4 listopada 2013

Imbir kandyzowany, syrop imbirowy oraz syrop korzenno - imbirowy

Bardzo, a to bardzo lubię imbir, dodaję go zarówno do słodkich wypieków jak i dań obiadowych. 
Rok temu pierwszy raz pokusiłam się o samodzielne przygotowanie imbiru kandyzowanego, wspaniałej, pikantnej przekąski.  Przepis zamieściłam na blogu do-kawy. 
W tym roku zrobiłam inną wersje tamtego przepisu i przygotowałam  także syrop korzenno - imbirowy. Obie receptury są moim zdaniem idealne dla fanów imbirowych smaków. Bo cóż lepszego niż filiżanka herbatki z syropem imbirowym w zimny, pochmurny dzień :)
Zamieszczam także zeszłoroczne zdjęcie, ponieważ jest ostatnio tak ciemno, że mój zwykły, ale ukochany aparat robi same szare i ponure zdjęcia. Nie jestem wybitnym fotografem, ale wciąż się uczę, więc jest nadzieja :) 
Polecam imbirowe przetwory :)


Przepis 1: imbir kandyzowany
Składniki:
50 g świeżego imbiru
400 g cukru
ok pół litra wody
szczypta soli
4 łyżki brązowego cukru
woda ( do pierwszego gotowania)

Imbir obrać ze skórki, pokroić i przepłukać wodą. Wrzucić imbir do garnka z grubym dnem, zalać zimną wodą ( ma go tylko przykryć). Gotować 10 min na wolnym ogniu. Następnie wodę wylać i ponownie zalać zimną wodą (ok pól litra), dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. Gotować ok 25 min, by powstał syrop. Całość przecedzić, syrop wlać do słoiczka, a imbir ułożyć na papierze do pieczenia, jeszcze ciepły posypać brązowym cukrem. Po wysuszeniu przechowywać w słoiczku, w lodówce. Smacznego :)

Przepis 2: imbir kandyzowany i syrop korzenno-imbirowy
Składniki:
180 g imbiru ( zważony po obraniu)
1 szklanka cukru
pół szklanki wody
1 laska cynamonu
5 goździków
1 ziele angielskie
cukier brązowy do obroczenia

Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać cynamon, goździki i ziele angielskie i gotować 15 min. W tym czasie obrać imbir i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić imbir do syropu i gotować jeszcze przez 20 min. Całość odcedzić. Jeśli chcemy by syrop był gęstszy to ponownie go zagotować i pozostawić na ogniu jeszcze z 10 min. ( ja wolę syrop bardziej płynny). Imbir osuszyć na ręczniku kuchennym, usunąć przyprawy. Jeszcze ciepły obtoczyć w brązowym cukrze i zostawić do wystudzenia. Następnie rozgrzać piekarnik do 100 stopni. Imbir rozłożyć na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku ok 25 min. Słoiczek syropu i imbir przechowywać w lodówce. Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Dzięki Ci dobra kobieto za ten przepis na syrop imbirowy.
    Imbir kandyzowany robię podobnie:

    1/2 kg imbiru,
    40 dag cukru,
    2 goździki,
    100 ml octu jabłkowego.

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń