czwartek, 16 stycznia 2014

Różane serca

Pyszne, kruchutkie ciasteczka z różanym dżemem, a do tego wyglądają tak uroczo :) Wykonane telefonem zdjęcia nie do końca oddają ich ładny wygląd, ale może kiedyś uda mi się zrobić lepsze.
Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Smaczne wypieki domowe" z 1982 roku. Ciasto nie zawiera cukru. Jedyna słodycz pochodzi z dżemu i cukru pudru, jakim posypujemy je po upieczeniu. Polecam :)



Składniki ( ok 40 ciastek):
300 g mąki pszennej
150 g masła
2 jajka
30 ml śmietany kwaśnej ( 1 duża łyżka)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g dżemu lub marmolady różanej

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki. Ciasto wałkować na ok 0,3 cm i wykrajać kształty serc i serc z okienkiem. Sklejać dżemem. Piec ok 20 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Bardzo łatwe i bardzo szybkie do wykonania, chyba się skuszę :)
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń