piątek, 2 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto, rabarbar i budyń. Szybkie w wykonaniu i proste. Dla niektórych najlepsze na ciepło, a dla innych z lodówki. Jakby nie było sezon rabarbarowy trwa więc polecam :)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
250 g margaryny
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łodyg rabarbaru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
6 łyżek cukru ( jeśli budyń jest niesłodzony)
1 litr mleka

Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić.
Przygotować budyń według przepisu, zachowując proporcję 3 budynie na litr mleka. Wystudzić.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę. Wyłożyć pokrojony na niewielkie kawałki surowy rabarbar( umyty i obrany). Na całość wylać budyń i przykryć resztą ciasta. Ciasto nakłuwać widelcem. Piec 180 stopni 45 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)







23 komentarze:

  1. Pięknie wygląda:) Klasyka zawsze się sprawdza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na wiosnę musi być rabarbar :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Prezentuje się pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, choć zdjęcia to nie moja mocna strona :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. mniammm jak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ smacznie wygląda, ciekawe czy mój piekarnik poradziłby sobie z takim pysznym ciastem ?
    a może udałoby się także w prodiżu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale może się uda :) A co z piekarnikiem się dzieje ? Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. A w jakiej blaszce piec, pytam o wymiary ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Chodziło mi po głowie ciasto z budyniem,ale to połączenie z rabarbarem zwaliło mnie z nóg!Przepychota,na zimno i na ciepło!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię rabarbar a teraz trwa sezon więc nic tylko jeść :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Ciasto jest super, bardzo smakowało mii całej rodzince. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój piekarnik czasem strajkuje i nie dopieka mi ciast od spodu w środkowej części ... :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar na ogródku mam, więc jutro pójdzie ciasto w ruch :)
    Buziole.

    OdpowiedzUsuń
  12. takiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie widziałam, trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam wszystko co z rabarbarem, ale nie słyszałam jeszcze o połączeniu go z budyniem... koniecznie muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam to ciasto wczoraj i jest mega pyszne 😃

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy budyń ma być wystudzony ?

    OdpowiedzUsuń