czwartek, 25 sierpnia 2016

Prosta i szybka kremówka na herbatnikach

Zawsze jak zrobię tę kremówkę zastanawiam się dlaczego nie robię jej co tydzień, albo codziennie :) 
Jest bardzo prosta w wykonaniu i jeśli tylko mamy w domu herbatniki to reszta składników zawsze jest w kuchni pod ręką. Idealny pomysł na chwilowy kaprys lub niespodziewanych gości.
Nie pamiętam skąd mam przepis, bo mam go już od dawna :)
Polecam:)


Składniki:
4 żółtka
1 l mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe słodzone
cukier waniliowy
250 g masła
olejek/zapach śmietankowy
opakowanie maślanych herbatników typu petit beurre
opcjonalnie cukier puder do posypania

Żółtka utrzeć (najlepiej mikserem) z cukrem waniliowym 2 szklankami mleka, mąką i budyniami (proszkiem).
Pozostałe mleko zagotować z szklanką cukru.
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć gaz, dodać masę żółtkową i cały czas mieszać. Pogotować ok 2 min, aż zgęstnieje.
Przełożyć masę do miski i przestudzić mieszając co jakiś czas.
Masło trzeć i dodawać po łyżce masę, gdy całość będzie już połączona i gładka dodać olejek  śmietankowy, zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć spód z herbatników, wyłożyć masę i przykryć herbatnikami. Można posypać cukrem pudrem.
Kremówkę można jeść od razu lub schłodzić w lodówce i mieć wersję na zimno.
Smacznego:)





4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam i zastanawiam się dlaczego, bo wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są te kremówki :) Robiłam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń