sobota, 19 maja 2012

Chrupiące udka kurczaka na ostro

Pikantny kurczak w równie pikantnej i chrupiącej panierce. 
Polecam wszystkim fanom fast foodów. Jest to na pewno dużo zdrowsza wersja i jednocześnie równie pyszna:)
Udka lub podudzia upiekłam bez tłuszczu i bez skóry, zamarynowałam je w przyprawach, a następnie obtoczyłam w ostrej panierce z rozkruszonych krakersów.  Można również użyć pokruszonych płatków kukurydzianych.

Składniki:
7 udek lub podudzi kurczaka
ok 50 g krakersów
pieprz cayenne
czosnek (przyprawa lub 2 ząbki posiekane)
sól
słodka papryka
jajko

Podudzia umyć, zdjąć skórę i natrzeć przyprawami (szczypta soli, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku /1 posiekany ząbek, szczypta pieprzu cayenne). Zostawić w chłodnym miejscu na ok 1 godzinę. Krakersy rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku/1 posiekany ząbek i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Podudzia maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w panierce z krakersów. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 35 min w ok 180 stopniach. Smacznego:)

4 komentarze:

  1. chrupiący kurczak to coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Pycha! Takie udka zawsze i o każdej porze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń