piątek, 18 maja 2012

Tymiankowe gruszki zapiekane z boczkiem

Gruszki doprawione cytryną, tymiankiem i szczyptą imbiru, zapiekane z cienkimi plastrami boczku to połączenie według mnie idealne :)) 
Takie gruszki mogą pełnić funkcję przystawki zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Warto piec je tuż przed przybyciem gości, wówczas dom wypełni się smakowitym zapachem:))

Składniki :
2 gruszki
8 plasterków boczku
szczypta tymianku
szczypta imbiru
sok z połówki cytryny

Gruszki myjemy i obieramy, następnie kroimy na cztery części i usuwamy środek. Polewamy je obficie sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i imbirem. Następnie każdy kawałek gruszki owijamy plasterkiem boczku. Zapiekamy ok 20 min w 180 stopniach. Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Kasiu a Ty jak zwykle kusisz :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę chrupiącego boczku nie zaszkodzi :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ostatnio jadlam suszone morele zapiekane w boczku i bylo to pyszne. Gruszki tez musza smakowac zabojczo, trzeba bedzie sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja muszę spróbować moreli :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Cudownie kuszące zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Wyszła bardzo elegancka przystawka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaka smakowita, warto spróbować:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń