Gruszki doprawione cytryną, tymiankiem i szczyptą imbiru, zapiekane z cienkimi plastrami boczku to połączenie według mnie idealne :))
Takie gruszki mogą pełnić funkcję przystawki zarówno na ciepło jak i na zimno.
Warto piec je tuż przed przybyciem gości, wówczas dom wypełni się smakowitym zapachem:))
Składniki :
2 gruszki
8 plasterków boczku
szczypta tymianku
szczypta imbiru
sok z połówki cytryny
Gruszki myjemy i obieramy, następnie kroimy na cztery części i usuwamy środek. Polewamy je obficie sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i imbirem. Następnie każdy kawałek gruszki owijamy plasterkiem boczku. Zapiekamy ok 20 min w 180 stopniach. Smacznego:)
Kasiu a Ty jak zwykle kusisz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Troszkę chrupiącego boczku nie zaszkodzi :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńOstatnio jadlam suszone morele zapiekane w boczku i bylo to pyszne. Gruszki tez musza smakowac zabojczo, trzeba bedzie sprobowac ;)
OdpowiedzUsuńA ja muszę spróbować moreli :) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńCudownie kuszące zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWyszła bardzo elegancka przystawka.
OdpowiedzUsuńA jaka smakowita, warto spróbować:) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń