poniedziałek, 14 maja 2012

Ciastka żurawinowo-waniliowe

  Pierwszy wpis na moim nowym blogu zasługuje na specjalne traktowanie :)) Zamieszczam więc wyjątkowy przepis na najlepsze ciasteczka żurawinowo-waniliowe, które są obecnie moim kulinarnym numerem jeden.
Pyszne, kruchutkie, wyjątkowo waniliowe ze słodziutką i zdrową, suszoną żurawiną. Dodatkowo są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasto jedynie miksujemy zwykłym mikserem. Nie trzeba również wałkować ani wycinać kształtów. Pieką się szybko, a w całym domu cudnie pachnie wanilią. Polecam.

Składniki:
2 szklanki maki pszennej
1 budyń waniliowy ( proszek, ok 35-40 g)
szklanka suszonej żurawiny
190 g masła
1 jajko + 1 żółtko
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i żółtko, następnie stopniowo dodawać mąką z proszkiem do pieczenia i budyń (proszek). Ucierać powoli, aż składniki się połączą. Pod koniec dodać żurawinę. Wyjąć ciasto na stolnicę, zlepić szybko w całość i uformować wałek. Zawinąć w folię i schować do zamrażarki na ok godzinę, pilnując by ciasto nie zamarzło. Następnie kroić na krążki grubości ok 0,5 cm i piec w ok 180 stopniach do zrumienienia ( ok 15-20 min). Smacznego:)

16 komentarzy:

  1. Hura, jestem pierwsza! Wiesz Kasiu, że czym dłużej jestem na blogerze tym bardziej zaczyna mi się tu podobać. A ciasteczka są wspaniałe ...
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero zaczynam się tu orientować co i jak:) A ciasteczka pyszne, polecam, mają zdrową żurawinę i mało cukru. Mam nadzieję, że już zdrówko wróciło. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Kasiu zobaczysz potem, gdy się już zorientujesz, że tutaj jest o wiele lepiej niż na tym zakichanym Onecie. Ja mam go już dość !!!

      Usuń
  2. :))) fajne ciasteczka i supr ta nowa stronka...pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciasteczka zniknęły w ciągu 10 minut :D
    Pozdrawiam Kasia z Trzebnicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko się je robi i szybko się je zjada :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. dzisiaj je zrobiłam,trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam imbiru..ale smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, ja na imbirowe ciasteczka mam zawsze ochotę w okresie jesienno-zimowym :)Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Witam :)
    to wszystko brzmi pysznie :D mam wątpliwości co do budyniu w proszku. Ma to być ten ekspresowy czy normalny do gotowania z mlekiem ?
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki zwykły budyń do gotowania z mlekiem, wsypujemy sam proszek oczywiście :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Mmniam, każdy, kto ich spróbował twierdzi, że to najlepsze ciasteczka na świecie:-). Jutro robię je już po raz trzeci:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasteczka smakują, ja również je bardzo lubię. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Ciasteczka robiłam już kilka razy. Zawsze są przebojem imprezy. Dorośli je lubią, bo twierdzą, że nie są zbyt słodkie. Z niewiadomych przyczyn uwielbiają je też kilkuletnie dzieci, nawet te "niejadki". Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Chyba muszę i ja sobie je znów upiec, bo ten komentarz mi smaka narobił :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  8. świetny przepis! koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń