wtorek, 22 maja 2012

Przysmak dzieciństwa - czekoladowy blok

Ten przysmak najprawdopodobniej znają wszyscy. Najprostsza i najsłodsza wersja czekoladowego batonika. Pamiętam jak z siostrą wyjadałyśmy blok prosto z garnka :)
Słodka masa z mleka w proszku, a do niej co tylko chcesz : herbatniki, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, widziałam nawet wersję z piankami marshmallow :)
Dla mnie najlepszy jest z samymi herbatnikami.

Składniki:
200 g masła/margaryny
1 szklanka cukru
3 czubate łyżki kakao
1/4 szklanki wody
1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
200 g pokruszonych herbatników

W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, kakao i wodą, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy ok 3 min. Kiedy masa ostygnie miksujemy ją dodając po łyżce mleka w proszku. Następnie łyżką mieszamy całość z rozkruszonymi herbatnikami (dość szybko, ponieważ blok szybko stygnie) i wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia ( forma dowolna). Odstawiamy na ok 1,5 godziny. Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Przepiękne! Kusi na całego! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka jak zawsze na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jestem chyba jedyną osobą na świecie, która pierwszy zjadła blok w wieku osiemnastu lat. I co więcej - nie lubi go ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie możemy być wszyscy tacy sami:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. ojj tak smaki dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden z najlepszych smakołyków :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Ja mam ciastka maślane z Lidla i spróbuję zrobić ten piękny blok czekoladowy,moje dzieci już nie mogą się doczekać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieje, że posmakuje. Pozdrawiam:)

      Usuń