Kolejny wypiek z przepisu Nigelli i kolejne miłe zaskoczenie. Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu pyszne ciastka, nie za słodkie, miękkie w środku, z chrupiącą cynamonową skórką. Jedyna ich wada - znikają bardzo szybko, więc radzę od razu zrobić podwójną porcję :)
Autorka pisze, że podaje je np. z creme fraiche czy duszonymi śliwkami, ale moim zdaniem równie dobrze sprawdzi się miseczka ulubionych lodów lub filiżanka kawy :)
Składniki ( ok 30 ciasteczek):
250 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( można nawet dodać waniliowy cukier)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu+ 2 łyżki cukru
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wanilię. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i startą gałką muszkatołową. Wsypać sypkie produkty do ucieranej masy i połączyć mikserem. Następnie uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w cynamonie z cukrem. Piec ok 20 min w 180 stopniach. Smacznego:)
piękne ciasteczka :)))
OdpowiedzUsuńI smaczne:) Pozdrawiam:)
UsuńPyszne! Zjadłabym sobie!
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się je robi, polecam i Pozdrawiam:)
Usuńja się piszę na takie ciacha!
OdpowiedzUsuńProste i dobre. Pozdrawiam:)
UsuńSolo pewnie też smakują nieźle ;) Wyglądają elegancko!
OdpowiedzUsuńCiężko je "uchować" do deseru, więc masz racje, same też dobre:) Pozdrawiam:)
Usuń