piątek, 8 czerwca 2012

Słodkie, chrupiące ciasteczka

Kolejny wypiek z przepisu Nigelli i kolejne miłe zaskoczenie. Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu pyszne ciastka, nie za słodkie, miękkie w środku, z chrupiącą cynamonową skórką. Jedyna ich wada -  znikają bardzo szybko, więc radzę od razu zrobić podwójną porcję :)
Autorka pisze, że podaje je np. z creme fraiche czy duszonymi śliwkami, ale moim zdaniem równie dobrze sprawdzi się miseczka ulubionych lodów lub filiżanka kawy :)

Składniki ( ok 30 ciasteczek):
250 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( można nawet dodać waniliowy cukier)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu+ 2 łyżki cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wanilię. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i startą gałką muszkatołową. Wsypać sypkie produkty do ucieranej masy i połączyć mikserem. Następnie uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w cynamonie z cukrem. Piec ok 20 min w 180 stopniach. Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo szybko się je robi, polecam i Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. ja się piszę na takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Solo pewnie też smakują nieźle ;) Wyglądają elegancko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko je "uchować" do deseru, więc masz racje, same też dobre:) Pozdrawiam:)

      Usuń