czwartek, 21 czerwca 2012

Truskawki w sosie balsamicznym z kremem mascarpone


Moja wersja popularnego ostatnio deseru :) Truskawki w sosie balsamicznym z kremem mascarpone i uprażonymi migdałami. Prosty i bardzo szybki w wykonaniu deser, w sam raz na ciepłe dni. Polecam :)

Składniki ( ok 6 porcji):
ok 0,5 kg truskawek
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
200 ml śmietanki 30% lub 36%
200 ml serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
3-4 łyżki płatków migdałowych

Truskawki umyć, pokroić na cząstki, posypać cukrem i polać octem balsamicznym, odstawić do lodówki. Zimną śmietankę zmiksować, dodać mascarpone i cukier puder. Migdały uprażyć na patelni. Przygotować deser : warstwa truskawek w sosie balsamicznym, warstwa kremu mascarpone i na wierzch uprażone migdały. Podawać schłodzone. Smacznego:)

2 komentarze: